Dačić o aktivnostima OEBS na Savetu bezbednosti UN

Izvor: Studio B, 24.Feb.2015, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o aktivnostima OEBS na Savetu bezbednosti UN

Predsedavajući OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, održaće danas brifing u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, posvećen aktivnostima OEBS.

 

Dačić je juče izjavio da se Srbija zalaže za jačanje uloge Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti i za poštovanje međunarodnog prava.

"U osnovi poštovanja međunarodnog prava i vladavine prava pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << svega je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, a rešenje svake krize, ne vojna intervencija, već samo dijalog", rekao je Dačić na otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN, pod nazivom "Osvrt na istoriju, potvrda snažne posvećenosti svrsi i principima Povelje UN".

Jedna suverena država, prema njegovim rečima, ne može nastati tako što će poništiti postojanje i suverenitet druge, a prava građana jedne zemlje ne smeju da budu ostvarena kroz kršenje prava drugih.

Dačić je istakao da Srbija podržava napore da se sagledaju i pronađu mogućnosti i načini unapređenja rada svih organa i tela UN, posebno na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i jedinstvenog reagovanja na najsloženije bezbednosne izazove i pretnje.

On je naveo da zajednički cilj - učiniti svet boljim, razvijenijim i pravednijim - podrazumeva međunarodnu saradnju zasnovanu na načelima jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemešanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rešavanju sporova i međusobnom poštovanju.

To su osnovni principi kojima se Srbija rukovodi i u svojoj spoljnoj politici i kao predsedavajući OEBS-u, naglasio je Dačić.

On je rekao da je partnerstvo OEBS-a sa UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbednosti na geografskom prostoru od Vankuvera do Vladivostoka.

Dačić će u funkciji predsedavajućeg OEBS boraviti u SAD do 26. februara, gde će učestvovati u aktivnostima Ujedinjenih nacija i, pored ostalog, razgovarati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Dačić:Vodimo OEBS tokom najveće krize od Hladnog rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Njujorku da se srpsko predsedavanje OEBS-u odvija u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja Hladnog rata i dodao da će Srbija učiniti sve da se kriza u Ukrajini reši na nepristrasan i transparentan način...Govoreći na brifingu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.