Dačić: Ukrajina je prioritet srpskog predsedavanja OEBS

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ukrajina je prioritet srpskog predsedavanja OEBS

Rešavanje krize u Ukrajini biće prioritet predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS, rekao je danas u završnom izlaganju na zasedanju ministarskog saveta te organizacije u Bazelu srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Želim da istaknem da će glavni prioritet našeg rada i dalje biti rešavanje krize u Ukrajini na način koji će podstaći sveobuhvatni mirovni proces. Nameravamo da radimo sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << glavnim zainteresovanim stranama na mirnom rešavanju ove krize i ponovo ističemo važnost poštovanja dokumenata iz Minska svih strana“, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će politički napori na visokom nivou kao i napori Trilateralne kontakt grupe značajno doprineti da dođe do prodora u tom pravcu.

Dačić je istakao da Srbija računa na podršku ostalih 56 država članica OEBS i da očekuje da će planirano formiranje panela eminentnih ličnosti značajno doprineti naporima da se obnovi poverenje među državama učesnicama u radu OEBS.

"U godini u kojoj ćemo da obeležimo 40. godišnjicu Završnog akta iz Helsinkija, nastojimo da obnovimo poverenje među državama učesnicama i našu Organizaciju učinimo efikasnijom i aktuelnijom“, naveo je Dačić.

On je zahvalio aktuelnom predsedavajućem OEBS Didijeu Burkhalteru na gostoprimstvu koje je Švajcarska pružila učesnicima ministarskog zasedanja u Bazelu i pozdravio novog člana Trojke i zemlju koja će predsedavati 2016. godine, Nemačku, kao i Austriju koja će preuzeti predsedavanje 2017. godine.

Srbija će od 1. januara iduće godine zvanično preuzeti predsedavanje OEBS, a Dačić je danas po završetku ministarskog zasedanja rekao da je srpsko predsedavanje praktično već započeto.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.