Dačić: Srbija za saradnju u borbi protiv terorizma

Izvor: Prva.rs, 25.Sep.2014, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija za saradnju u borbi protiv terorizma

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da Srbija pozdravlja usvajanje rezolucije o stranim plaćenicima i poručio da je Srbija spremna da unapredi saradnju sa svim zemljama regiona i šire u borbi protiv terorizma.
Dačić je noćas učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN kojim je predsedavao američki predsednik Barak Obama.
Rezolucija koja je usvojena poziva sve države da usvoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << zakone po kojima će se pristupanje njihovih državljana džihadističkim grupama, kao što su Islamska država i Al-Nusra front, smatrati teškim kriminalnim delom.
"Srbija, jedan od kosponzora, pozdravlja usvajanje rezolucije o stranim terorističkim borcima koja će, uvereni smo, dugoročno doprineti rešavanju problema terorizma u svim njegovim oblicima i pojavama, kao najozbiljnije pretnje međunarodnom miru i bezbednosti", rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da će rezolucija i diskusija ojačati saradnju među svim zemljama članicama UN u borbi protiv terorizma i ekstremizma.
Kako je naglasio, teroristička pretnja povećana je u protekloj deceniji, a ekstremističke aktivnosti svih vrsta svugde nalaze plodno tle u nestabilnoj političkoj situaciji i nedostatku socijalno-ekonomske perspektive.
"Problem terorizma je kompleksan i zahteva koordinaciju aktivnosti i posvećivanje jednake pažnje svim njegovim aspektima, na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekao je Dačić.
Koreni terorizma su raznovrsni i rasprostranjeni i obuhvataju jačanje fanatizma, isključenost iz društva, posebno etničkih i verskih manjina, nedostatak pristupa obrazovanju, radnim mestima i ekonomskim prilikama, dodao je on.
"Borba protiv terorizma biće teška i dugotrajna, a samo vojne mere neće biti dovoljne. Nužan je multidimenzionalni pristup i iz tog razloga pozdravljamo današnje usvajanje rezolucije", poručio je Dačić.
Podsetivši da se i Srbija suočavala s problemom stranih boraca, Dačić je naveo da će i Srbija imati zakon koji predviđa stroge kazne za one koji se bore u inostranstvu, kao i za one koji ih regrutuju i finansiraju.
On je ponovio da je Srbija spremna da unapredi saradnju sa svim zemljama u regionu i šire u borbi protvi terorizma.
Izvor: Večernje novosti
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Barak Obama

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.