Dačić: Policija će zabraniti Paradu, ako ne bude otkazana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Policija će zabraniti Paradu, ako ne bude otkazana

BEOGRAD -

U toku dana biće doneta odluka da li će biti održani ili zabranjeni skupovi koji su najavljeni za subotu i nedelju u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je novinarima na Pasuljanskim livadama rekao da policija, ukoliko nema političke odluke da "Parada ponosa" mora da bude održana, iz bezbednosnih razloga smatra da ne treba da budu održani svi skupovi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su najavljeni za vikend.

Dačić je ponovio da prema bezbednosnim procenama, ne samo policije, već i drugih bezbednosnih struktura, postoji veliki rizik da na tim skupovima dođe do narušavanja javnog reda i mira, napada na strane ambasade, uništavanja imovine...

On je potvrdio da je razgovarao sa brojnim inostranim ambasadorima koji smatraju da "Parada ponosa" treba da bude održana.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, dodao je da i on smatra da ta manifestacija treba da bude održana, podsetivši da njegova stranka jedina u svom rukovodstvu ima i gej aktiviste.

"Da sam na mestu organizatora skupova, uvažio bih intervencije bezbednosnih organa i odložio bih održavanje skupova", rekao je Dačić.

On je dodao da, ako oni to ne urade, policija će biti prinuđena da donese odluku, pošto drugi niko neće.

"Neko mora da donese odluku, lako je svima da pričaju", kazao je Dačić dodavši da policija mora da donese odluku.

On je naveo da je stav policije jasan - zbog visokih bezbednosnih rizika, takvi skupovi ne bi trebalo da budu održani.

"U gradu može da nastane veliki bezbednosni rizik, pa bi policija mogla da donese eventualnu odluku o zabrani svih skupova u dane vikenda", rekao je Dačić.

Dačić je, na pitanje novinara da li policija prati one koji prete organizatorima "Parade ponosa" i najavljuju nerede, odgovorio potvrdno i upozorio da ne mogu da se prate svi vidovi komunikacije na internetu. Upitan kako policija obezbeđuje utakmice sa visokim rizikom, Dačić je odgovorio da je to druga stvar, s obzirom da se one održavaju u zatvorenom prostoru.

"Ako se 'Parada ponosa' održi u zatvorenom prostoru, sigurno će biti potpuno drugačija situacija", rekao je Dačić, podsetivši da su "Parada ponosa" i ostali skupovi zakazani na otvorenom.

Dačić je dodao i da je nemoguće pratiti sve koji pripremaju nasilje i da nije moguće sve kontrolisati.

Ministar policije je najavio da će policija kontaktirati organizatore "Parade ponosa", ali i državni vrh, i da će im još jednom preneti da postoji veliki bezbednosni rizik od održavanja tog skupa.

Organizatori ne planiraju da odlože Paradu ponosa

Organizatori Parade ponosa saopštili su danas da neće otkazati niti odložiti taj skup i da samo država može da ga zabrani, čime bi pokazala da odustaje od svog suvereniteta.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora je na predstavljanju sigurnosnih uputstava za učesnike Parade, naglasio da organizatori neće pristati ni na odlaganje te manifestacije, jer tu "nema mesta nagađanju i time se ništa ne bi promenilo".

Nikad nismo dobili podatke da je ugrožena bezbednost, rekao je Miletić, zapitavši "ako postoje pretnje i bezbednosni rizici šta rade tužilaštvo i policija?".

"Državni organi moraju da pokažu da je država jača od nasilnika i da obavlja svoju funkciju", dodao je Miletić na konferenciji za novinare, ukazavši da je organizacija Parade započeta pre četiri meseca i da su kontaktirani svi državni organi.

Bezbednosna uputstva za učesnike

Okupljanje učesnika beogradske Parade ponosa, koja će se održati 2. oktobra predviđeno je od 10 do 11 časova u parku Manjež, a prilikom dolaska potrebno je poštovati niz bezbednosnih preporuka, saopštili su organizatori.

Kako se navodi u uputstvu za dolazak na Paradu ponosa nakon 11 časova kapije parka Manjež će biti zatvorene i više niko neće moći da uđe.

U parku Manjež će se od 11 časova održati pozdravni govori, a šetnja će početi u 12 časova. Predviđena maršuta je Nemanjina ulica-Kneza Miloša i Masarikova. Parada će se završiti povratkom u park Manjež.

Skup će biti zatvoren i tokom šetnje, pa niko neće moći naknadno da se priključi Paradi.

Sve ulice oko parka Manjež biće zatvorene za saobraćaj, pa se preporučuje dolazak javnim prevozom ili pešice.

Ne preporučuje se dolazak prečicama ili u većim grupama, a poželjno je i doći sa što manje stvari, u uobičajenoj odeći.

Preporuka je da se na skup dođe bez vidljivih obeležja LGBT pokreta, a preporučuje se i da se sva obeležja i legitimacije Parade ponosa skinu odmah posle skupa.

Preporuka je i da se na skup ne nose hrana i piće.

Organizatori Parade ponosa građane pozivaju da uklone automobile iz ulica kojom će proćio parada ponosa i obaveštavaju da će gradski saobraćaj na tim deonicama biti zaustavljen 2. oktobra od četiri do sedamnaest časova.

Prema njegovim rečima, država da je mogla da bira rutu kojom će proći učesnici Parade i datum kada će ona biti ona održana.

Miletić je naglasio da su organizatori pokazali društvenu odgovornost, podvukavši da neće prihvatiti odluku da se zabrani Parada, ocenivši da bi takva odluka bila nelegalna.

On je upozorio da bez podrške državnih organa Parada ne može biti organizovana.

Miletić je kazao da je iznenađen izjavom gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji je sinoć zatražio da se svi skupovi najavljeni za vikend otkažu.

On je naveo da je izjednačavanje Parade sa skupovima, na kojima je rušen grad, neprihvatljiv, napomenuvši da organizacioni odbor ima jako dobru saradnju sa gradom i policijom.

NS: Otkazati Paradu

Nova Srbija (NS) je danas zatražila od vlade da otkaže Paradu ponosa, kao i sva okupljanja najavljena za nedelju.

Ne sporeći pravo svakog pojedinca ili grupe za borbu protiv diskriminacije, Paradu ponosa treba otkazati zbog ugrožene bezbednosne situacija u Srbiji napadom pripadnika Kfora na Srbe sa severa Kosova, navodi se u saopštenju Nove Srbije.

Dodaje se da je Sindikat policije upozorio na mogućnost da neke grupe izazovu nemire i nasilje u Beogradu, gde sutra počinje dečija manifestacija Radost Evrope.

Ukoliko se Parada ponosa održi i dođe do nasilja, Nova Srbija će u parlamentu tražiti odgovornost organizatora i nadležnih koji nisu uzeli u obzir sve aspekte rizika i sprečili održavanje tog skupa, navodi se u saopštenju.

Monah Antonije: Pokušaću opet da sprečim Paradu ponosa

Dragan Davidović, poznat kao monah Antonije, najavio je danas da će i ove godine pokušati da spreči održavanje Parade ponosa koju je nazvao "paradom seksualnih izopačenika koji požudno žele sve ljude inficirati svojom duhovnom svebolešću".

Na konferenciji za novinare u Beogradu, monah Antonije je kazao da će učestvovati u subotu u 16 sati u litiji od Saborne crkve do Hrama Svetog Save u organizaciji udruženja Istinoljublje, a da će u nedelju učestvovati u molitvenoj litiji koju organizuju desničarske organizacije na dan održavanja Parade ponosa.

On je naveo da će u nedelju ići u molitvenu šetnju ali samo do Slavije odakle će se, kako je rekao, mirno uputiti ka zgradi Studentskog kulturnog centra u čijoj blizini je najavljeno održavanje Parade ponosa za koju je kazao da je "propagandno skrnavno veselje zabludelih gej-jadnika".

Prema njegovim rečima, na litiju koja će biti održana u subotu doći će i nekoliko sveštenika među kojima i otac Žarko Gavrilović, poznat kao predvodnik batinaša učesnika prvog pokušaja Parade iz 2001. godine, a učesnici će noć provesti ispred Hrama Svetog Save.

"Mi nećemo pozivati nikoga da naudi nekome, ali hoćemo svakoga po savesti i svojim moćima pokušati podstaći da se učini sve kako bi se sprečilo još jedno demonsko ismevanje suštine bića ovog naroda", kazao je monah Antonije.

Prema njegovim rečima, i nož i pogača - svo dobro rodne grude, u rukama su ministra policije Ivice Dačića.

"Ministre, hoćeš li raskomadati dušu narodnu zbog šake glasova i proklete fotelje ili biti vanvremeni Srbin", upitao je monah Antonije koji je Dačića zamolio da "ne bude više obična Marica sumnjivog morala nego da bude Ivica".

On je izrazio protest ne samo zbog "parade srama" već i, kako je naveo, zbog "svih sramnih bezbožničkih programa mnogih elektronskih i štampanih medija masonima porobljene Srbije".

SNS: Nadležni obavezni da garantuju mir i bezbednost za sve

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je da su nadležni organi dužni da obezbede pravo na javno okupljanje svim građanima.

"Srbija ima mnogo težih i važnijih problema, ali nadležni organi ipak imaju obavezu da garantuju svakome mir i bezbednost, ko god i bilo gde da se okupi", rekao je zamenik predsednik SNS Aleksandar Vučić povodom najavljene Parade ponosa.

Vučić je naveo da će članovi SNS u nedelju ostati kod kuće ili će se baviti stranačkim aktivnostima po Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.