Parada ponosa
Parada ponosa

Parada ponosa ili povorka ponosa poznata i kao gej parada u svetu je godišnja festivalska proslava ponosa LGTB osoba, koja se održava u mnogim gradovima i zemljama širom sveta. Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sećanje na Stounvolsku pobunu, ali ih gledano tokom situacije i na svetskom nivou ima više puta godišnje.

Pored karnevalske zabave parade ponosa imaju i politički značaj usmeravanja pažnje javnosti na LGTB ljudska prava. U državama u kojima je prihvatanje Lgtb osoba i poštovanje njihovih prava na niskom nivou parade ponosa imaju više politički i aktivistički karakter, dok u gradovima gde su Lgtb osobe prihvaćene parade imaju festivalski i karnevalski karakter.

Parada ponosa je organizovana 30. juna 2001. godine a njene učesnike i povorku su napali navijači fudbalskih klubova, ultra grupe, vernici, i patrijarhalne organizacije. Prva parada ponosa je sprečena uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve dr Žarka Gavrilovića. Veliki sukobi protiv parade su prerasli u nemire na ulicama, i tom prilikom je povređeno više učesnika parade kao i policajci. 2009. godine ponovo je najavljeno održavanje parade ponosa u Beogradu, zakazane za 20. septembar. Najava održavanja parade je izazvala reakcije nacionalnih grupa i usledila je kontra mera građana protiv održavanja gej parada jer se novac može iskoristiti u humane akcije na decu i siromašne porodice.
S druge strane državna vlast je iskazala spremnost da stane u odbranu ljudskih prava. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dao je garancije da će policija zaštititi građane na paradi ponosa. Prva parada ponosa u Beogradu je održana 10. oktobra 2010. godine. U povorci je učestvovalo oko hiljadu građana, dok je broj policajaca koji su obezbeđivali paradu bio pet puta veći. Dan ranije građani koji su bili protiv održavanja ove parade su održali Porodičnu šetnju u znak protesta protiv Parade ponosa. U porodičnoj šetnji je prema procenama policije učestvovalo više od dve hiljade građana.

U Moskvi su parade ponosa zabranjene odlukom nekadašnjeg gradonačelnika Jurija Luškova. Povorke ponosa su prekidane od strane policije 2006, 2007, 2008, i 2009. godine. U maju 2010. godine uprkos zabrani vlasti, održane su prve povorke ponosa u Moskvi, koje su trajale kratko a policija je reagovala jer su građani prekinuli povorke. 2010. godine moskovska policija je rasturila paradu ponosa, po ukazu predsednika države Vladimira Putina donet je zakon i ukaz o zabrani parade ponosa u Rusiji na sto godina.

Beogradska parada ponosa jeste manifestacija gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih lgtb osoba u Srbiji. Međunarodna povorka i dan ponosa se organizuje i u Beogradu na isti dan, i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na probleme nasilja i diskriminacije sa kojima se suočavaju pripadnici u društvu. Do 2010. godine nijedan pokušaj organizovanja parade ponosa u Beogradu nije uspešno okončan. Prva parada je organizovana 2001. godine nakon demokratskih promena u Srbiji, ali je završena prebijanjem učesnica i učesnika od strane navijača. U Beogradu je i 2015. godine održana parada ponosa i ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je apelovalo na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida nasilja.

Kolona se kretala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do trga Nikole Pašića. Pozdravni govor je održala prva kuma parade ponosa Biljana Srbljanović, čime je bio otvoren prajd i manifestacija. Skup je obezbeđivao broj policajaca od pet hiljada ljudi.
Pre početka šetnje na platou ispred Hrama Svetog Save uvek se održi molitva. Porodična šetnja se organizuje uvek dan pre ili na dan manifestacije kao kontra miting pravoslavnih i porodičnih ljudi u znak protesta, nekoliko hiljade građana svake godine učestvuje u porodičnoj šetnji centralnim beogradskim ulicama kao odgovor na paradu ponosa. Ove godine je i sindikat policije bio protiv parade brinući pre svega o narodu, peticiju protiv gej parade su potpisali mnogi građani kao i vodeći akademski građani, umetnici, profesori i zdravstveni radnici.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
OBJAVLJEN I DATUM: Grupa fudbalera iz Bundeslige zvanično objavljuje da su gej

OBJAVLJEN I DATUM: Grupa fudbalera iz Bundeslige zvanično objavljuje da su "gej"

Grupa profesionalnih fudbalera u Bundesligi planira da sledećeg meseca javno prizna svoju gej orijentaciju, prema navodima iz Nemačke.

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2024, 21:31

Detaljnije >>

Marvin Gej: Neobjavljeni snimci soul muzičara pojavili se u Belgiji – hoćemo li ih nekada čuti

Kasete su četiri decenije bile skrivene u belgijskom Ostendeu, a sada se sprema pravna borba oko toga ko ima pravo da ih poseduje.

Izvor: Danas, 20.Apr.2024, 17:05

Detaljnije >>

Srbija i LGBT+: Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Srbija i LGBT+: Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Andrej Obradović, gej mladić koga su prema tvrdnjama nevladine organizacije zlostavljali policijski službenici, danima je štrajkovao glađu u centru Beograda, tražeći da oni budu kažnjeni.

Izvor: Danas, 17.Apr.2024, 14:00

Detaljnije >>

VIDEO: Gej bar "Free Willie" u Amsterdamu bori se golotinjom protiv netolerancije

U Amsterdamu je gej bar naturista "Free Willie", u kojem se mušterije šetaje gole, igraju bilijar i druže, jedino mesto u tom holandskom gradu gde nisu u opadanju tolerancija i zadovoljstvo.

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2024

Detaljnije >>

Amsterdam: Gej bar naturista Free Willie bori se golotinjom protiv netolerancije

U Amsterdamu je gej bar naturista "Free Willie", u kojem se mušterije u prijatnoj atmosferi šetaju goli, igraju bilijar...

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2024, 21:47

Detaljnije >>

Srbija i LGBT+: Gej mladić štrajkuje glađu u Beogradu, traži da se kazne policajci koje optužuje za maltretiranje

Srbija i LGBT+: Gej mladić štrajkuje glađu u Beogradu, traži da se kazne policajci koje optužuje za maltretiranje

Andrej Obradović, gej mladić koga su prema navodima nevladine organizacije zlostavljali policijski službenici, štrajkuje glađu i traži da oni budu kažnjeni.

Izvor: Danas, 16.Apr.2024

Detaljnije >>

„Danas sam to ja sutra može biti bilo ko drugi“: Gej mladić stupio u treći dan štrajka glađu zbog policijske brutalnosti

„Danas sam to ja sutra može biti bilo ko drugi“: Gej mladić stupio u treći dan štrajka glađu zbog policijske brutalnosti

Ćutanje nadležnih organa na još jedan slučaj policijske brutalnosti navelo je gej mladića Andreja Obradovića da u petak započne štrajk glađu ispred Narodne skupštine. Njemu je policija...

Izvor: Danas, 14.Apr.2024, 13:32

Detaljnije >>