Dačić: Euleks nas je obavestio da dolaze kosovski carinici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Euleks nas je obavestio da dolaze kosovski carinici

BEOGRAD, PRIŠTINA -

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Euleks obavestio Beograd da će carinici i policija doći na administrativne prelaze na Kosovu.

"Pre neki dan nas je Euleks zvao na razgovor, da bi nas obavestili da će doći carina i policija na administrativne prelaze. Pa, jel to njihov posao. Da li je njihov posao da sprovode zakone Kosova, ili da budu statusno neutralni", upitao je Dačić, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na pitanje novinara o planu Vlade Srbije ukoliko kosovski carinici dođu na prelaze na severu Kosova.

Dačić je na to pitanje upitao šta je posao Euleksa i "šta sada treba da radi Srbije", da li zbog želje da uđe u Evropsku uniji treba da zažmuri na jedno oko, kada su u pitanju administrativni prelazi, a da drugim gleda ka Briselu. "Pa neće moći", istakao je.

Izaći sa novim predlogom, Ustav Srbije nije primenjiv

Srbija treba da izađe sa svojim prihvatljivim predlogom rešenja za problem Kosova i Metohije, jer je očigledno da rešenje koje Albanci žele nije primenjivo u praksi, istakao je Dačić i dodao da nije primenjivo ni ono što stoji u Ustavu Srbije.

"U protivnom, možemo da prokockamo jos jednu šansu, a da se to ne bi desilo, Srbija treba što pre da prizna grešku, da do sada nije izašla sa konceptom povoljnim po rešavanje pitanja Kosova", rekao je on.

"Problem Kosova nije samo problem ove generacije, već različitih generacija koje su posmatrano iz istorijske perspektive imale ideje koje se nisu pokazale delotvornim", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da su oduvek postojale iluzije, ali da je na političarima da se ne takmiče u tome ko će biti veći pisac bajki, već ko će biti realan.

"Mnogo godina smo izgubili spašavajući SFRJ, pa SRJ i SCG a malo smo radili na zaštiti nacionalnih interesa Srbije. Srbija treba da izađe sa svojim konceptom nečega što bi za nju bilo prihvatljivo rešenje", kazao je Dačić i naveo da Srbija sada ima jasno definisanu nacionalnu politiku po pitanju Kosova.

Ministar je naveo i da su kriminalci na severu Kosova mnogo sitni u odnosu na kriminalce iz Prištine i da je priča o njima alibi da se napada sever.

"To je pokušavanje stvaranja veštačke slike da je to problem. Mnogi od njih su već bili hapšeni u Srbiji ali ovde se radi o pojednostavljivanju. Pravo pitanje je šta sve prolazi preko granice Kosova i Albanije i da li međunarodna zajednica stvarno misli da je naš stepen inteligencije tako nizak", upitao je Dačić.

"Mi smo kulturni, ali ponekad mi stvarno dođe da nekom lupim šamar zbog bezobraznih pokušaja da nas naprave ludima i glupima", rekao je Dačić.

EU: Carinski pečat rezultat dijaloga Beograd-Priština

KiM radio je preneo danas da su u toku su pregovori Euleksa i kosovskih vlasti o načinu kako će biti implementiran dogovor o carinskom pečatu koji je postignut tokom dijaloga.

Pisanje medija, a i izjavu Dačića, da je Euleks zvanično obavestio šefa srpskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, da na severu Kosova neće biti povratka na stanje pre 25. jula i da će posle 16. septembra biti uvedena puna carinska kontrola, koje do sada nije bilo na svim prelazima, portparol Euleksa Irina Gudeljević nije želela da komentariše.

Ona je rekla da je"carinska kontrola potrebna zbog borbe protiv kriminala i u cilju zaštite zajednica. Konkretne pojedinosti su još uvek u fazi razrade imajući u vidu da je Kosovo jedinstvena carinska zona", rekla je Gudeljević.

Ona je dodala da je cilj Euleksa da se ojača vladavina prava na prelazima 1. i 31.

Istovremeno, agenciji Beta su danas, zvaničnici EU u Briselu, preneli da Evropska unija, zajedno s Euleksom i Kforom, uz kontakt s Prištinom i Beogradom, radi na tome da se primenom dogovora o carinskom pečatu Kosova ponovo uspostavi zakon na spornim carinskim prelazima na Kosovu, kao "jedinstvenoj carinskoj teritoriji" i to u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanja vladavine prava.

Zvaničnici EU, upućeni u delovanje Euleksa i nastojanja "pružalaca dobrih usluga" EU u dijalogu Beograd-Priština, da se dođe do prihvatljivog rešenja i za Prištinu i Beograd, su naglasili da je "želja da obe strane to prihvate, iako je teško očekivati da baš u svemu budu saglasne".

Zvaničnici u EU, koji su želeli da ostanu anonimni, podvukli su da se idućih dana može očekivati "zaokružena formula" za primenu dogovora o carinskom pečatu Kosova, tako da se "ispoštuju vrednosti EU".

A, kako su stavili do znanja, Kosovo je bilo jedna carinska teritorija i za vreme dok je carine u svojoj nadležnosti imao UNMIK.

Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, potvrdila je Beti da se "utanačuju pojedinosti mogućeg rešenja za carinski pečat (Kosova)".

"Mi delamo zajedno sa svim stranama, s ciljem da se ponovo uspostavi uobičajeni carinski nadzor na prelazima i s prvenstvenim ciljem da se primene postignuti dogovori" u dijalogu Beograd-Priština, naglasila je ona.

Još uvek mutna slika carinske službe

Drugi zvaničnici u EU su prethodno objasnili da se "mandat Euleksa sprovodi kao i dosad", uz napomenu da je Kosovo "carinska teritorija u skladu s rezolucijom SBUN 1244", a neki entitet može biti carinska teritorija, iako nije od svih zemalja priznata država niti član UN.

Oni su time odgovorili na pitanje kako EU smatra da na carinskim prelazima treba da bude uspostavljen režim koji će omogućiti slobodnu trgovinu, imajući u vidu da vlasti u Prištini poručuju da će tamo poslati svoje carinike i policajce, a Beograd je protiv toga i upozorava da to nije bio deo dogovora o carinskom pečatu Kosova.

Zamoljeni da objasne da li to znači da na graničnim i, za kosovske Srbe i Beograd, administrativnim prelazima Kosova treba da budu carinske i policijske službe u skladu s rezolucijom 1244 SBUN, koja je osnova za mandate i Euleksa i Kfora, upućeni EU funkcioneri su rekli da "to tek treba da se do kraja razjasni, ali su neprihvatljivi bilo kakvi jednostrani potezi".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Euleks obavestio Beograd o dolasku carinika i policije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2011

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Euleks obavestio Beograd da će na carinici i policija doći na prelaze na Kosovu. "Pre neki dan nas je Euleks zvao na razgovor da bi nas obavestili da će doći carina i policija na administrativne prelaze....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Nema više kosovskih bajki"

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2011

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je Euleks obavestio Beograd da će kosovski carinici i policija doći na administrativne prelaze na Kosovu i Metohiji. Postavljajući sam sebi pitanje da li na to treba da zažmirimo jer smo zagledani u Bisel, Dačić...

Nastavak na Vesti-online.com...

"Nema više kosovskih bajki"

Izvor: TvojPortal.com, 12.Sep.2011

/vesti online/ Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je Euleks obavestio Beograd da će kosovski carinici i policija doći na administrativne prelaze na Kosovu i Metohiji. Postavljajući sam sebi pitanje da li na to treba da zažmirimo jer smo zagledani...

Nastavak na TvojPortal.com...

Bogdanović: Neprihvatljivi dogovori bez učešća Beograda

Izvor: Blic, 12.Sep.2011

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je za Beograd neprihvatljivo da se Euleks, Kfor i prištinske vlasti dogovaraju, a srpske vlasti samo obaveštavaju o razmeštanju carinika na administrativne prelaze na severu pokrajine...Kosovski Srbi će se mirnim putem odupreti takvim...

Nastavak na Blic...

Odlaganje plana za carine?

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 13:31

Priština -- Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika, piše danas prištinski list Zeri...List dodaje da bi razlog za odlaganje mogla biti i "reakcija koju Beograd najavljuje da će sprovesti preko struktura instaliranih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.