Bez Tirane nema definitivnog rešenja za Kosovo

Izvor: S media, 02.Jun.2011, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Tirane nema definitivnog rešenja za Kosovo

Tirana će morati da bude uključena u konačno rešenje pitanja Kosova zbog stabilnosti regiona. Albanija sada podržava dijalog između Beograda i Prištine, ali bi bilo dobro da podrže i dijalog oko pitanja statusa i granica od kojih Priština sada beži.

Međutim, rešavanje pitanja Kosova između Beograda i Tirane, bez Prištine, u domenu je političke egzotike i eksperimenta i ne bi ga podržali ni Brisel ni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Vašington, kaže za “Blic” izvor iz Vlade Srbije.

U Vladi ne žele da ulaze u polemiku sa zamenikom premijera i ministrom policije Ivicom Dačićem oko njegovog novog predloga da se problem Kosova reši razgraničenjem između “dve susedne države Srbije i Albanije”, kao i njegove tvrdnje da “Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovarača s druge strane osim Albanije”.

Dačić: Kosovo deliti sa Albanijom

Tadić: Rešenja u racionalnoj politici, ne u mitologiji

Tači: Zahtevaćemo više od nezavisnosti!

- Dačićeve ideje su njegovo legitimno pravo i izraz demokratičnosti našeg društva - kaže za “Blic” izvor iz Vlade, ali dodaje da je “u savremenim međunarodnim odnosima nezamislivo da se o sudbini nekog stanovništva i teritorije na kome žive razgovara mimo njih”.

Razgraničenje i crtanje novih granica na osnovu dogovora Srbije i Albanije u ovom trenutku je teško zamislivo ne samo zbog toga što bi to značilo “zaobilaženje Brisela i Vašingtona” kako kažu nezvanično u Vladi, već ni odnosi Tirane i Beograda nisu u najboljoj fazi.

(Blic)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Albanija će morati biti uključena u rješavanje kosovskog pitanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2011

Tirana će morati biti uključena u konačno rješenje pitanja Kosova zbog stabilnosti u regiji, piše današnji Blic. Srbijanski list dodaje da Albanija sada podržava dijalog između Beograda i Prištine, ali bi bilo dobro da podrže dijalog oko pitanja statusa i granica od kojih Priština sada...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.