Zašto je ubijeni advokat bio pod merama tajne službe?

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zašto je ubijeni advokat bio pod merama tajne službe?"

Dva meseca od ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića javnosti nisu poznati rezultati istrage, podseća Insajder.

Takođe, nije poznato ni šta je stalna radna grupa koja se bavi slučajevima napada i ubistava advokata do danas uradila.

Upravni odbor Advokatske komore Beograda koju predvodi advokat Vladimir Gajić uputio je danas niz pitanja nadležnim osobama u institucijama koje su zadužene za ovaj slučaj.

Republičku javnu tužiteljku Zagorku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dolovac, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića advokati u saopštenju koje je je potpisao Gajić pitaju kada će biti rešeno ubistvo Ognjanovića, dok su kolege advokate Viktora Gostiljca i Jugoslava Tintora iz radne grupe upitali koji su efekti zajedničkog rada s policijom i javnim tužilaštvom. Advokatima iz radne grupe postavljeno je i pitanje da li su Tužilaštvo za organizovani kriminal pitali zašto je Dragoslav Miša Ognjanović bio pod merama nadzora, kao i kako je onda ubijen.

„Iako je opšte poznato da je kolega Ognjanović bio 'pod merama' tajne službe po naredbi specijalnog suda i na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, do danas nismo saznali koliko dugo su mere primenjivane i po kom osnovu, odnosno zbog čega“ , navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ovo nije prvi put da lice koje je pod obradom i pod merama strada od strane nepoznatog izvršioca.

„Postavlja se pitanje, šta je učinjeno nakon ubistva, da li su mere odmah prekinute i ako nisu do kad su trajale? Da li je Služba nastavila obradu nad porodicom i prijateljima ubijenog advokata za 'svaki slučaj“ , po starom dobrom običaju iz predmeta Ćuruvija, Stambolić, Drašković“, upitali su advokati predvođeni Vladimirom Gajićem.

Advokat Ognjanović, ubijen je pre skoro dva meseca na Novom Beogradu, a tom prilikom je njegov sin ranjen u ruku.

Ovaj slučaj od Višeg javnog tužilaštva, nekoliko dana nakon ubistva preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, a u istragu je, kako je izjavio predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor uključena i Bezbednosno informativna agencija.

Ovu odluku donelo je Republičko javno tužilaštvo sa obrazloženjem da ovaj čin ubistva prepoznaje kao napad na pravosuđe i državu i da je ovaj događaj od opšteg javnog interesa, rekao je Tintor krajem jula.

Do danas, međutim, zvaničnih informacija o istrazi ovog ubistva nema.

Advokat Dragoslav Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a bio je i branilac Đorđa Prelića, pravosnažno osuđenog u slučaju ubistva Brisa Tatona.

Nakon ubistva advokata Ognjanovića, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja bi trebalo da se bavi slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50.

Pored predstavnika advokata, radnu grupu čine i predstavnici Ministarstva pravde, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vrhovnog kasacionog suda.

Kako je navedeno nakon prvog sastanka ove Radne grupe, svi članovi su informisani radnjama koje su nadležni državni organi preduzeli u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gajić: Zašto je Ognjanović bio pod "merama nadzora"

Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2018, 08:33

Upravni odbor Advokatske komore Beograda koju predvodi advokat Vladimir Gajić uputio je niz pitanja nadležnim osobama u institucijama koje su zadužene za slučaj ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića...Republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.