Izricanje pravosnažne presude Gotovini i Markaču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2012, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izricanje pravosnažne presude Gotovini i Markaču

HAG -

Haški tribunal danas će izreći pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje" - progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.

Suđenje za "Oluju" počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Podsećamo, juče su u više hrvatskih gradova organizovane mise, kao i bdenja i procesije po gradskim trgovima, u očekivanju današnje drugostepene presude Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Isto tako, dan uoči presude, Hrvatski svetski kongres organizovao je globalnu akciju "Glas hrvatskog ponosa", kojom su emigranti u zemljama u kojima živi hrvatska dijaspora pružili podršku dvojici hrvatskih generala.

TV stanice i novine donose i izjave advokata i prijatelja dvojice generala koji očekuju slobodu za njih i prenose njihove poruke da su nevini.

U euforiji neprimećeno ostaje podsećanja da će Gotovina i Markač, ako budu osuđeni, biti prvi koji su uopšte osuđeni za zločin u "Oluji" u kojima je pobijeno ili nestalo skoro 700 civila, proterano više od 200.000 ljudi, a uništeno i spaljeno više desetina hiljada kuća i drugih objekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izricanje pravosnažne presude Gotovini i Markaču

Izvor: Press, 16.Nov.2012

Haški tribunal danas će izreći pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje" - progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela..Gotovina...

Nastavak na Press...

Gotovina i Markač oslobođeni, Tribunal naložio puštanje

Izvor: Večernje novosti, 16.Nov.2012

HAG - Haški tribunal izrekao je danas oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a Žalbeno veće je naložilo njihovo momentalno puštanje na slobodu.Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.