Počelo izricanje pravosnažne presude Gotovini i Markaču

Izvor: Blic, 16.Nov.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo izricanje pravosnažne presude Gotovini i Markaču

Haški tribunal danas će izreći pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine nad Srbima za vreme i posle "Oluje" - progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.

Suđenje za "Oluju" počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Povezane vesti: Advokati Ante Gotovine osporavaju nadležnost Žalbenog veća Hag: Tužilaštvo da pojasni optužbe za Gotovinu i Markača Gotovina i Markač se izjasnili da nisu krivi Veterani podržali Gotovinu i Markača uoči rasprave u Hagu Hrvatski ministar odbrane: Slavićemo Oluju bez obzira na presudu generalima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.