Izrečena kazna ključnom svedoku na suđenju Haradinaju

Izvor: Southeast European Times, 19.Sep.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrečena kazna ključnom svedoku na suđenju Haradinaju

„Izricanjem kazne Šefketu Kabašiju Hag je ... uputio jasnu poruku svim drugim svedocima“, kaže kosovski analitičar Ramadan Iljazi za SETimes.

19/09/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 19.9.2011.

Tribunal za ratne zločine izrekao je u petak (16. septembra) Šefketu Kabašiju, glavnom svedoku na suđenju bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i njegovim saradnicima dvomesečnu zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << suda.

Kabaši se 26. avgusta izjasnio krivim na osnovu optužbi da je svesno i svojevoljno remetio izvršenje pravde od strane tribunala odbijanjem da odgovori ili neodgovaranjem na pitanja u svom svojstvu svedoka u tom slučaju u dve prilike, u junu i novembru 2007. godine, u vezi sa zločinima počinjenim u sedištu OVK i u zatvoru u Jablanici.

„Izricanjem kazne Šefketu Kabašiju Hag je pokazao svoj integritet kao pravosudna institucija, ali je takođe uputio jasnu poruku svim drugim svedocima", rekao je kosovski analitičar Ramadan Iljazi za SETimes. On je dodao da bi Kosovo trebalo da osnuje sud i tužilaštvo za ratne zločine što pre i „pokaže svoju posvećenost pravdi i da državne institucije Kosova funkcionišu nevezano za želje komandanata iz prošlog rata“.

Sudski ekspert Roland Đoni, bivši član UNMIK-a na Kosovu, ističe da je MKSJ obradio više slučajeva nepoštovanja suda.

„Međutim, slučaj Kabaši je poseban zato što ga je tužilaštvo smatralo ključnim svedokom i njegovo odbijanje da svedoči bilo je ključni faktor prilikom donošenja odluke o ponovnom suđenju“, rekao je on za SETimes. Đoni ističe da „tvrdnje da je [Kabaši] zastrašivan nisu potvrđene“.

„Zato je njegovo svedočenje na novom suđenju više išlo u korist odbrani nego tužilaštvu“, izjaivo je Đoni za SETimes.

Sud je uzeo u obzir situaciju u Kabašijevoj porodici „i činjenicu da, u skladu sa medicinskom dokumentacijom, on pati od postraumatskog stresnog poremećaja, koji se pogoršava u zatvorskoj sredini“.

Sud je ocenio Kabašijevo izvinjenje i izjašnjavanje o krivici „kao iskreno“, ali je ukazao da on „više od četiri godine nije izašao pred tribunal da se suoči sa optužbama protiv sebe“. Kabašija, koji je prvi put optužen u junu 2007, uhapsile su holandske vlasti prošlog meseca i prebacile ga u pritvor tribunala.

Suđenje Haradinaju naloženo je, jednim delom, i nakon što je uzeto u obzir „da je Sudsko veće pogrešilo, jer nije osiguralo svedočenje Kabašija i još jednog svedoka, čime je tužilaštvo lišeno vitalne podrške svojim argumentima“. Haradinaju i drugim optuženicima u tom predmetu Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju ponovo se sudi po šest tačaka optužnice koje se odnose na „mučenje i ubistvo zarobljenika u logoru koji je vodio OVK“.

Tribunal je odbacio tvrdnje da su svedoci koji su svedočili na suđenju Haradinaju i drugima ubijeni.

„Niko ... nije bio u tribunalovom programu zaštite, niti je bilo ko od njih bio pod merama zaštite koje je naložio tribunal u slučaju Haradinaja i drugih. Neka od navodnih ubistava dogodila su se pre nego što je MKSJ počeo svoje istrage na Kosovu protiv Ramuša Haradinaja i onih koji su optuženi u istom predmetu. Pored toga, neke osobe ... navodno su imenovane kao svedoci na suđenjima pred sudom u Prištini, u koja MKSJ nije bio umešan“, navodi tribunal.

Tribunal je istakao da je Kujtim Beriša „jedina osoba ... za koju je planirano da bude pozvana kao svedok na suđenju Haradinaju i drugima“. On je poginuo 2007. godine u saobraćajnoj nesreći u Podgorici. Crnogorski istražitelji nisu pronašli dokaze „da je nesreća bila nameštena“.

Iljazi kaže da bi kritičari tribunala trebalo da se sete „da je pritisak ovog suda prema Srbiji ... odveo iza rešetaka autore masakra u Srebrenici i autore mnogih drugih masakara“.

„Što pre građani i države Balkana budu sarađivali sa Hagom ... pre ćemo moći da krenemo napred kao društvo“, izjavio je on za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.