Izvor: eKlinika.rs, 26.Sep.2023, 17:02

Zašto bi grčki jogurt trebalo da jedemo svakog dana i koje sve koristi imamo od njega

Grčki jogurt je tradicionalni, a sada sve polularniji mlečni proizvod koji se najviše konzumira u Grčkoj i Turskoj, a odatle se proširio širom sveta. Ima gušću teksturu od običnog jogurta i oštriji ukus, a obezbeđuje niz esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin B12, kalcijum i vitamin A, i ima više proteina i manje ugljenih hidrata od klasičnog jogurta.
Grčki jogurt je dobar izvor proteina i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << esencijalnih hranljivih materija Ne samo da je grčki jogurt hranljiv, već istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje ove namirnice može da ima koristi za zdravlje na više načina – od toga da nas brzo učini sitim do  jačanja kostiju. Grčki jogurt ima mnogo više proteina u poređenju sa običnim jogurtom. U stvari, on obezbeđuje više nego dvostruko veću količinu proteina koja se nalazi u običnom jogurtu.
Proteini su neophodni za zdravlje jer su aminokiseline, koje se često nazivaju „građevinskim blokovima“ proteina, potrebne za sintezu hormona i neurotransmitera, imunološku funkciju i mnoge druge vitalne procese. Ishrana sa više proteina je povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući kontrolu težine, poboljšanu gustinu kostiju i bolju regulaciju šećera u krvi.
Bogat je zdravim mastima, vitaminima i mineralima Pored proteina, grčki jogurt je bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Na primer, porcija grčkog jogurta od 200 grama pokriva više od 40 odsto naših potreba i za B12 vitaminom, hranljivim sastojkom od suštinskog značaja za neurološke funkcije, kao i potrebe za selenom –  mineralom neophodnim za zdravlje štitne žlezde, koji ima moćna antioksidativna svojstva. Takođe je dobar izvor kalcijuma, cinka i nekoliko drugih vitamina i minerala.
Studija iz 2020. koja je uključivala podatke više od 65.000 dece i odraslih otkrila je da su potrošači jogurta imali bolji ukupni kvalitet ishrane, kao i veći unos kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vitamina D. Studija je takođe otkrila da je veća verovatnoća da će potrošači jogurta zadovoljiti preporuke za unos kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u ​​poređenju sa onima koji ga ne konzumiraju.
Grčki jogurt podstiče zdravlje kostiju i rast mišića Naš skeletni sistem zavisi od stalnog unosa hranljivih materija kako bi održao svoju snagu i gustinu. Grčki jogurt obezbeđuje proteine, kalcijum, magnezijum i fosfor, a svi oni igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja vaših kostiju. Studije su pokazale da konzumiranje jogurta može da pomogne u održavanju mineralne gustine kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze i preloma kod starijih osoba.
Analiza 9 studija iz 2020. otkrila je da su žene u postmenopauzi, koje su redovno konzumirale grčki jogurt, imale smanjen rizik od preloma kuka u poređenju sa ženama koje nisu uopšte jele jogurt ili koje su konzumirale vrlo malo ove namirnice. Pored toga, konzumiranje grčkog jogurta može da pomogne da zarastanje, odnosno rast novih kostiju i smanjenje razgradnje kostiju kod mlađih ljudi.
Pomoć za izgradnju i obnovu mišića Osim što podržava zdravlje kostiju, proteini su važni za rast mišića i oporavak mišića nakon treninga. Nakon intenzivnog treninga, stopa sinteze mišićnih proteina je povećana na nekoliko sati, tako da konzumiranje proteina nakon treninga pomaže telu da se snabdeva proteinima koji su mu potrebni za izgradnju i obnovu mišića.
Istraživanja pokazuju da hrana bogata proteinima, kao što je grčki jogurt, može da pomogne u poboljšanju rasta mišića i snage tokom treninga, zbog čega se grčki jogurt često koristi kao hrana za oporavak nakon treninga. Čak i kod ljudi koji nisu sportisti, redovno konzumiranje hrane bogate proteinima je od suštinskog značaja za održavanje zdravog sastava tela i podržavanje rasta i snage mišića.
Grčki jogurt drži nas sitim i održava zdravu telesnu težinu Uključivanje hrane bogate proteinima u ishranu jedan je od najboljih načina da se održava sitost i zdrava telesna težina. To je zato što su proteini najzasitniji makronutrijent, što znači da hrana bogata proteinima, poput grčkog jogurta, može da pomogne da se osećamo sito nakon jela, što može da pomogne da se reguliše unos kalorija.
Članak Zašto bi grčki jogurt trebalo da jedemo svakog dana i koje sve koristi imamo od njega se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.