U Grčkoj nema više “zabranjenih” plaža, turisti će svuda moći da rašire svoj peškir i suncobran

Izvor: Luftika.rs, 16.Feb.2024, 21:05

U Grčkoj nema više “zabranjenih” plaža, turisti će svuda moći da rašire svoj peškir i suncobran

Poznato je da je Grčka najomiljenija destinacija srpskih turista, posebno u letnjoj sezoni. Međutim, niste baš mogli da spustite peškir i zabodete sopstveni suncobran gde god ste to želeli, ali čini se da je na pomolu promena ovog trenda. Naime, vlada Grčke odlučila je da stane na put prenatrpanim plažama sa mnogo ležaljki i ugostiteljskih objekata i najavljuje se da više neće biti “zabranjenih” plaža za turiste.
Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << dostupna svima, dok u drugoj polovini mogu biti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima, kaže za RTS direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.
S druge strane, u Grčkoj je poskupela boravišna taksa, pa se očekuje da i cene smeštaja budu nešto više.
Promene bi trebalo da zažive već od ove sezone Omiljena destinacija srpskih turista najavljuje nova pravila.
Vest da u Grčkoj više neće biti plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir, dobra je i za turiste iz Srbije i za građane Grčke, koji su tu inicijativu pokrenuli prošle sezone, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.
– Moram da kažem da je ovo inicijativa, jer je još uvek nismo dobili zvanično, ali neki mediji su već preneli u Grčkoj i ovde, pa da verujemo da će to zaista tako biti – rekao je Seničić u Jutarnjem programu RTS-a.
Prema njegovim rečima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima, ležaljkama – onim na što smo najčešće navikli.
Foto: Pixabay/ivabalk – Na plažama u posebnim celinama, takozvanim “ekološkim natur” sredinama, a ima ih i na severu Grčke, gde boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 odsto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupna svima – rekao je Seničić.
Na pitanje da li će to uticati na porast cena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike.
Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da koristite ležaljku uz suncobran i nije bilo obavezno plaćanje, već da konzumirate nešto sa bara.
– Ali svakako, taj trošak koji je, recimo, na nivou tri do pet evra bio dnevno, sada će se to smanjiti i to nije tako mali iznos – rekao je Seničić i dodao da bi to trebalo da zaživi od ove sezone.
Foto: Pixabay/J. Ketelaars Poskupljenje boravišnih taksi diže cene smeštaja Za turiste je važna informacija i da je od 1. januara ove godine Grčka uvela i izmene o boravišnim taksama. Sada se taj raspon kreće od 1,5 do 10 evra.
– I do sada smo imali te takse, koje su bile negde 50 odsto jeftinije, negde čak tri puta. Najjeftinije i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu, po jednom apartmanu, dakle ne po osobi, nego po smeštajnoj jedinici.
Dakle pet evra za 10 dana, sada je to 1,5 evra dnevno, znači biće 15 evra, nije drastična razlika – rekao je Seničić.
I hotelske usluge će, navodi Seničić, poskupeti za onoliko koliko je taksa.
– Od hotela sa dve zvezdice gde je to tri evra, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 evra, ali govorimo o sobama.
Dakle, o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela – naveo je Seničić.
Foto: Pixabay/Danor Aharon Aranžmani za leto počeli su da se prodaju još u oktobru. U pojedinim agencijama ostalo je tek po neko mesto za određene destinacije u Grčkoj. I to pre 22. februara, kada počinje Sajam turizma.
– Aranžmana još uvek ima, ne možda u tako velikoj meri, ali su oni negde između 30 i i 40 odsto u odnosu na cene koje će važiti u samoj sezoni.
Ljudi to znaju, prepoznali su, plaćaju te aranžmane u velikom broju. To je otprilike sličan broj, nešto malo više nego što je bilo prošle godine – rekao je Seničić.
Veliko interesovanje za praznična putovanja Interesovanje naših građana za putovanje u inostranstvo je veliko i za Dan državnosti, posebno za evropske gradove.
– Veliki broj aranžmana počinje od Istanbula, Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Beča, Praga, Severne Italije – kaže Seničić i napominje da je veliko interesovanje i destinacije za našem okruženju – Trebinje, Banja Luku, Sarajevo, Skoplje, Ohrid, Crnu Goru.
To su, kaže, sve aranžmani za koje postoji mogućnost da putujete na dva i više dana, autobuskim prevozom, i oni su najjeftiniji – mogu se naći za već od pedesetak evra.
– Velika je ponuda aranžmana sa avionskim prevozom, od onih najjužnijih destinacija, Portugala, Španije, Italije, počinjemo polako da putujemo i za Egipat i Tunis. Dubai je u ovo doba godine, takođe, jako popularan – rekao je Seničić.
I za destinacije u Srbiji, takođe, ima velikog interesovanja. Prema poslednjim informacijama, negde oko 80 odsto kapaciteta je već popunjeno, rekao je Seničić.
– Još uvek smo u zimi, skijaški centri su na udaru, Kopaonik i Stara planina pre svega, a iza toga i porodične planinske destinacije Zlatibor, Divčibare, Tara – naveo je Seničić.
Izvor: RTS
Parče raja na grčkim ostrvima: Prelepa kuća na Kritu može biti vaša za 60.000 evra

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.