Skupština Makedonije počela razmatranje predloga za promenu Ustava

Izvor: Beta, 10.Okt.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Makedonije počela razmatranje predloga za promenu Ustava

Odbor za ustava pitanja Sobranja - parlamenta Makedonije danas je počeo sednicu, na čijem je početku premijer Zoran Zaev obrazložio predlog Vlade za izmene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom o rešavanju spora oko naziva Makedonije.Zaev je istakao da je sada vreme da svi koji su za EU i NATO, podrže ustavne izmene koje su uslov za evroatlantske integracije Makedonije, i pozvao poslanike da se ujedine oko strateških ciljeva zemlje."Ova inicijativa se pokreće u saglasnosti sa zakonima i institucionalnim postupcima, a poslanici su ti koji treba da odrede budućnost gradjana i da se po svojoj volji izjasne o putu ka NATO iu EU", rekao je premijer.Zaev je rekao da iz dosadašnjih reakcija javnosti nema ničeg spornog u predloženim izmenama Ustava, napominjući da stručna javnost kađe da su predložene izmene u skladu s medjunarodnim standardima.Današnjom sednicom Odbora, Sobranje je počelo proces za promene Ustava koji po Poslovniku može trajati maksimalno 100 dana.Sednici Odbora prisustvuju poslanici svih parlamentarnih grupa, uključujući i opozicioni VMRO-DPMNE koji smatra da je već propao junski sporazum s Grčkom koji je postigla vlada Zorana Zaeva. Poslanici te stranke su glasali protiv današnjeg dnevnog reda sednice.Po planu predsednika parlamenta, Talata Dđaferija, posle današnje sednice Odbora, poslanici će od ponedeljka predlog Vlade o izmeni ...
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Burno u MKD: Zaev predstavio amandmane, VMRO-DPMNE protiv

Izvor: B92, 10.Okt.2018

Burna sednica Odbora za ustavna pitanja makedonskog parlamenta na kojoj je Zoran Zaev predstavio predlog ustavnih amandmana u skladu sa sporazumom s Grčkom.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.