Pucnji na rezidenciju nemačkog ambasadora u Atini ocenjeni kao simboličan napad

Izvor: Southeast European Times, 10.Jan.2014, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucnji na rezidenciju nemačkog ambasadora u Atini ocenjeni kao 'simboličan' napad

Napad se dogodio nekoliko dana pre nego što je Grčka preuzela mesto predsedavajućeg rotirajućeg predsedništva EU.

10/01/2014

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 10.1.2014.

Vlasti u Grčkoj nastavljaju potragu za najmanje četiri neidentifikovana osumnjičena lica koja su ispalila 60 hitaca iz automatskog oružja na zvaničnu rezidenciju nemačkog ambasadora u Atini >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prošlog meseca.

Incident koji se dogodio 30. decembra podseća na napade iz prošlosti na diplomatske ciljeve, a dogodio se samo nekoliko dana pre nego što je Grčka preuzela šestomesečni mandat predsedavajućeg rotirajućeg predsedništva EU na početku 2014. godine.

Niko nije povređen u ovom napadu, za koji su vlasti rekle da je izveden sa dve vojne puške AK-47. Rezidencija se nalazi na istaknutom mestu i vidljiva je u prometnoj ulici -- nekoliko stotina metara od hrvatske ambasade -- koja vodi ka zelenim predgrađima na severoistoku Atine.

Analitičar Janis Mikaletos iz Atine kaže za SETimes da je meta napada, rezidencija nemačkog ambasadora, vrlo simbolična.

„Ona predstavlja Trojku [institucionalne kreditore Grčke], a ako nije ista osoba, onda je neko iz iste grupe“, dodaje on.

Istaknuta profesorka Meri Bosi takođe je ukazala na „vrlo simboličan čin, u kontekstu postupaka raznih [urbanih terorističkih] grupa aktivnih u poslednjih 20 godina. Posle 2000. one su pokazale vrlo malo političkog konteksta; formirale su se nove vrste organizacija, bez jasne ideološke osnove ili sadržaja, koje zapravo sebe ne opisuju ni kao levičarske“.

Bosi, koja predaje međunarodnu bezbednost na Univerzitetu Pireja, kaže da je „mržnja“ novi element zabeležen u novijim terorističkim ćelijama, s obzirom da su se u prošlosti te grupe veoma trudile da ne povrede takozvane nevine žrtve.

„Ove nove grupe ignorišu taj koncept, za njih ne postoji tako nešto i svi nose svoj deo odgovornosti. Svi su mete“, izjavila je ona za SETimes.

Svesni krhkosti grčke ekonomije i osetljivosti grčko-nemačkih odnosa od početka krize u evrozoni krajem 2009. godine, Berlin i Atina su zvaničnim saopštenjima brzo pokušali da umanje značaj incidenta.

Nekoliko sati nakon što su hici pogodili diplomatsku rezidenciju, premijer Antonis Samaras razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Samaras je oštro osudio napad, obećavajući da će počinioci biti privedeni pravdi. On je takođe naglasio da grčka vlada neće dopustiti teroristima da ostvare svoj cilj.

Ovo poslednje, kažu mediji i analitičari, kreće se od ometanja kakvog god ekonomskog oporavka u zemlji do zatezanja bilateralnih odnosa sa najvećim kreditorom Atine i kvarenja početka predsedavanja Evropskom unijom.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer odmah je ukazao da „apsolutno ništa ne može da opravda takav napad na predstavnika naše zemlje“, istovremeno naglašavajući da „počinioci neće uspeti da prekinu dobre odnose između Nemačke i Grčke, kao i između nemačkog naroda i Grka“.

Nemački ambasador u Grčkoj Volfgang Dold izjavio je atinskom dnevniku Katimerini 4. januara da se „čini da neki ljudi žele da skrenu Grčku sa koloseka i da smatraju da znakovi ekonomskog oporavka ne idu na ruku njihovim ciljevima“.

Rezidencija nemačkog ambasadora bila je na meti terorističkog napada i u maju 1999, kada su članovi tada neuhvatljive terorističke grupe 17. Novembar ispalili protivtenkovsku raketu na objekat. Niko nije bio povređen, a naneta je, kako je izvešteno, samo manja materijalna šteta.

Ista ultramarksistička teroristička banda odgovorna je za sedam ubistava i dva teška ranjavanja stranih diplomata i vojnog osoblja -- ukupno pet Amerikanaca, troje Turaka i jednog Britanca, od svog prvog pojavljivanja 1976. godine. Odnela je ukupno 23 života do neuspelog bombaškog napada u junu 2002, koji je doveo do hapšenja i okrivljujućih presuda za njene većinom sredovečne članove.

Mikaletos kaže da ne očekuje probleme u bilateralnim ili unilateralnim odnosima, ukoliko ne dođe do sličnih incidenata.

„Uprkos tome, pucanje na rezidenciju ambasadora dok njegova ćerka unutra spava nije dobar znak“, rekao je on.

Kako policija u Atini i Nemačkoj treba da odgovori na pretnju ambasadorovom domu? Recite ispod teksta šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.