Poslovni pregled: Grčka zabeležila najveću stopu nezaposlenosti do sada

Izvor: Southeast European Times, 12.Nov.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni pregled: Grčka zabeležila najveću stopu nezaposlenosti do sada

Nezaposlenost u Grčkoj dostigla je do sada nezabeležene nivoe. Takođe u poslovim vestima: Makedonija i Kina nameravaju da jačaju turizam, a Srbija odlučila da ne traži dodatna sredstva od MMF-a.

12/11/2010

Nezaposlenost u Grčkoj dostigla je rekordnih 12,2 odsto u avgustu, saopštila je u četvrtak (11. novembra) državna statistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << služba ELSTAT. Ta stopa je iznosila 12 odsto u julu, a 9 odsto u avgustu prošle godine. To je najveća stopa nezaposlenosti od kada je zemlja 2004. godine počela da beleži mesečne podatke o nezaposlenosti.

***

Turkiš Erlajns pokrenuo je 7. novembra direktan let iz Vašingtona za Istanbul. Među 202 putnika bili su turski ambasador u Vašingtonu Namik Tan i nekoliko američkih kongresmena. Za sada će biti četiri leta nedeljno, da bi se kasnije postepeno došlo do jednog leta svakog dana.

***

Srpska vlada neće tražiti dodatna sredstva od MMF-a pored svog sadašnjeg stend-baj aranžmana u iznosu od 2,9 milijarde evra, izjavio je u utorak (9. novembra) za Blumberg potpredsednik vlade Božidar Đelić. On je dodao da vlada još uvek nije odlučila da li će pregovarati o produženju svog sadašnjeg kredita od MMF-a, ali je ukazao da su vlasti rešene da smanje fiskalni deficit na 4 odsto u 2011. godini.

***

Kompanija za obnovljivu energiju počela je izgradnju postrojenja na šumsku biomasu u blizini Jasenovca u Hrvatskoj, izvestio je u utorak (9. novembra) Poslovni dnevnik. Postrojenje će raditi na gorivo dobijeno od piljevine i imaće maksimalni kapacitet toplotne energije od 23 MW i kapacitet struje od 7,2 MW. Investicija će iznositi 29 miliona evra.

***

Republika Srpska (RS) je ispunila sve uslove za dobijanje sledeće tranše finansijskih sredstava MMF-a, izjavio je 8. novembra ministar finansija Aleksandar Džombić, posle sastanka sa predstavnicima Fonda. Predstavnici MMF-a će biti u Bosni i Hercegovini (BiH) do ponedeljka (15. novembra), radi četvrte revizije stend-baj aranžmana sa zemljom, u iznosu od 1,2 milijarde evra. Džombić je rekao da je MMF predložio da sve mere štednje iz 2010. godine ostanu na snazi i sledeće godine, te da treba da se nastavi razborito upravljanje javnim sredstvima.

***

Makedonski ministar ekonomije Fatmir Besimi i kineski ambasador u Skoplju Dong Čunfeng potpisali su u sredu (10. novembra) memorandum o razumevanju, sa ciljem da se potpomogne turizam iz Kine. Zapazivši da je samo 500 državljana Kine posetilo zemlju ove godine, Besimi je izrazio optimizam da će se taj broj povećati.

***

Kompanija Kosovska pošta i telekom saopštila je u sredu (10. novembra) da se njen prihod povećao za 7 odsto u poslednjih deset meseci. Izvršni direktor Šićri Hadža izjavio je da mobilni servis Vala, kojim upravlja ta kompanija, sada ima 1,2 miliona korisnika. On je takođe najavio da će Plus, četvrta mobilna kompanija u Albaniji, u kojoj Kosovo telekom ima udeo, početi sa radom ovog meseca. Vlada je u procesu privatizacije Kosovo telekoma i očekuje prihode do 600 miliona evra.

***

Međunarodni aerodrom u Tirani očekuje više od 200.000 putnika za božićne praznike, izvestili su u sredu (10. novembra) mediji u Tirani. S obzirom na mogućnost bezviznih putovanja u Evropu, koja stupaju na snagu 15. decembra, zvaničnici očekuju veliki broj putnika, uključujući članove albanske dijaspore u Evropi.

***

Bugarska vlada je u sredu (10. novembra) odobrila odluku o uspostavljanju zajedničkog bugarsko-ruskog preduzeća, koje će voditi izgradnju cevovoda za prirodni gas Južni tok na teritoriji Bugarske i upravljati cevovodom kada bude završen. Vlasništvo nad zajedničkom kompanijom biće jednako podeljeno na dve zemlje, preko državne kompanije Bugarski energetski holding i Gazproma kao neposrednih deoničara.

***

Stopa nezaposlenosti u Rumuniji nastavila je silazni trend u oktobru, smanjivši se za 0,3 odsto na mesečnom nivou, pa je krajem oktobra iznosila 7,1 odsto, pokazuju podaci koje je u sredu (10. novembra) objavila agencija za zapošljavanje ANOFM. Na godišnjem nivou, stopa nezaposlenosti bila je skoro neizmenjena na kraju oktobra. Najniža stopa nezaposlenosti od 2,7 odsto zabeležena je u Bukureštu, dok je u severnom regionu dostigla 11,6 odsto.

(Razni izvori -- 5.11.2010--12.11.2010)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.