Poslovne vesti: Ford će pokrenuti proizvodnju motora u Rumuniji

Izvor: Southeast European Times, 20.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Ford će pokrenuti proizvodnju motora u Rumuniji

Kompanija Ford Motor Co. investiraće 1,2 milijarde evra u proizvodnju automobila u Rumuniji. Takođe u vestima: Grčka pokrenula novi projekat istraživanja nafte, a Turska se priprema za priduživanje Forumu finansijske stabilnosti.

20/03/2009

Američki proizvođač automobila Ford počeće proizvodnju unapređenih motora male snage u Krajovi, u Rumuniji, počevši od kraja sledeće godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << saopštila je ponedeljak (16. marta) ta kompanija. Ford će investirati oko 1,2 milijarde evra u taj projekat. Prvi Fordov model koji će biti proizveden u Krajovi biće Tranzit Konekt. Kompanija je za projekat već tražila kredit od Evropske investicione banke u iznosu od 600 miliona evra.

***

Grčka je pokrenula novi projekat istraživanja nafte u zalivu severne Kavale vredan 146 miliona evra, izjavio je 14. marta ministar razvoja Kostis Hadžidakis. Cilj projekta je istraživanje naslaga fosilnog goriva u zoni Severni Prinos. Istraživanje sprovode kompanije Kavala Oil i Energiaki S.A.

***

Turska će se pridružiti Forumu finansijske stabilnosti, izjavio je u nedelju (15. marta) ministar ekonomije Mehmet Šimšek. Članovi foruma su najviši funansijski predstavnici zemalja: ministri finansija, guverneri centralnih banaka i predstavnici međunarodnih finansijskih tela. Forum je osnovan 1999. godine u cilju unapređivanja međunarodne finansijske stabilnosti.

***

Svetska banka izdvojila je u utorak (17. marta) dodatnih 3,7 miliona evra za finansiranje projekta pružanja socijalnih usluga u Albaniji. Dodatnim sredstvima biće pomognuti administrativne reforme penzijskog sistema Albanije i podizanje nivoa javne svesti.

***

Slovenačke kompanije povećaće svoje prisustvo na Kosovu, izjavio je u utorak (17. marta) šef Slovenačke privredne komore Samo Hribar Milić na sastanku sa šefom Privredne komore Kosova Besimom Bećajem.

***

Hrvatski konzorcijum koji čine Konstruktor inženjering, Institut Građevinarstva Hrvatske i kompanija Tehnika plasirao se prvi na tenderu za izgradnju autoputa Bar-Boljare, saopštila je u sredu (18. marta) crnogorska vlada. Tridesetogodišnjom koncesijom predviđeni su izrada nacrta, finansiranje, izgradnja, upravljanje i održavanje jedne ili više deonica autoputa.

***

Srpski proizvođač guma Trajal iz Kruševca otpustiće otprilike 400 radnika da bi smanjio broj zaposlenih na 2.042, saopštio je u sredu (18. marta) predsedavajući sindikata kompanije Milosav Vukojičić. Tri pogona Trajala zaustavila su proizvodnju u prvom kvartalu ove godine zbog nedostatka sirovina.

***

Finansijska situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je gora nego u Republici Srpskoj, izjavio je šef misije MMF-a u BiH Kostas Kristou. U izjavi u ponedeljak (16. marta) on je za to okrivio nedostatak prihoda od privatizacije od 2007. godine i prevelika obećanja vezana za društvenu potrošnju data tokom političke kampanje 2006. godine.

(Razni izvori – 13/03/09-20/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.