Počela sezona na grčkim ostrvima, turisti iz Srbije među prvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 15:56

Počela sezona na grčkim ostrvima, turisti iz Srbije među prvima

Na ostrva u Grčkoj od danas sleću avioni sa međunarodnih letova, a među prvim turistima koji su "otvorili" letnju sezonu su i gosti iz Srbije.

Grupa turista iz naše zemlje doputovala je danas na Skiatos, a direktor Yute Aleksandar Seničić kaže za Tanjug da se nastavlja sezona čarter letova i ka drugim grčkim ostrvima i zemljama.

"Danas je praktično i zvanično počela sezona, otvorili smo sezonu. Nastavljamo sa čarter letovima, Krit, Rodos, Krf. Naši turisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Grčku kopnenim putem idu već 15-ak dana", rekao je Seničić, koji je, kao i novinarske ekipe, danas stigao na Skiatos sa turistima, kako bi se uverili kako procedure funkcionišu "na terenu".

Dodao je da sa novim čarterima, "kreću" i druge destinacije - Tursku, Egipat, Tunis, Majorka...

Testovi se na grčkim aerodromima rade samo po slučajnom uzorku i, kako primećuje Seničić, procedura "nije strašna".

"Imamo neke najave iz Grčke da bi posle 10.jula testiranje moglo da bude ukinuto, ali to zavisi od situacije u Srbiji i u Grčkoj", ističe on.

Predsednik UO Yuta Zoran Arsenović podsetio je da je preporuka EU za sve članice da putnike iz zemalja koje nisu u Uniji podvrgnu nasumičnom testiranju.

"To su brzi testovi, uzima se bris iz grla, a posle 24 sata, ukoliko putnik ne dobije informaciju da je pozitivan, nastavlja svoje putovanje", kaže Arsenović.

Preporuka je da u tih 24 sata putnik boravi u smeštaju, hotelu, na plaži hotela, ali da ne ide na veća okupljanja..., dok svi ostali, koji nisu "izabrani" za testiranje, mogu da uživaju u svom odmoru u potpunosti, držeći distancu, uz zaštitu.

"Veći su razmaci između stolova, u hotelima gde je 'all inclusive' usluga neko drugi će stavljati hranu na tanjire, u količini kojoj želite. To je neki balans između želje za putovanjem i predostrožnosti", dodaje Arsenović.

Ukoliko je, međutim, putnik pozitivan, dva su scenarija - tamo gde postoje kovid hoteli, ako ima simptome, on 14 dana ostaje u tom hotelu, koristeći sve što hotel poseduje, ali bez izlaska, kaže Arsenović.

"Tamo gde nema kovid hotela, potrebna je kovid soba u hotelu, kako bi tog turistu odvojili od ostalih, ali da opet ne bude totalno izolovan. Kada prvi test bude negativan, on može normalno sa nastavi godišnji odmor", pojašnjava Arsenović.

Da je turistička sezona zaista tek na samom početku, govore i plaže, na kojima nema gužvi, kakve bi se mogle očekivati početkom jula.

Preovlađuju domaći, grčki gosti.

Da ih neminovno čeka slabija sezona, svesni su i hotelijeri, pa vlasnik "Skijatos Palace" Petros Dervenis, kaže da očekuju sezonu za oko 60 odsto slabiju nego lane.

"Cene su normalne, kovid je prouzrokovao gubitke, pa su cene kao i prošle godine", rekao je Dervenis Tanjugu.

I direktor Yute ponavlja da je turizam u katastrofalnom stanju na globalnom nivou, ne samo u Srbiji.

"Pokušavamo da ublažimo štetu koju smo već pretrpeli. Očekivali smo da u ovom momentu imamo desetine hiljada turista u Grčkoj, a imamo nekoliko hiljada. Nema likvidnosti, ostali smo bez pomoći države, ako se situacija ne smiri, plašim se da će deo turističke industrije u Srbiji ostati bez posla. Naša ideja je da ljudima pokažemo da negativnoj turističkoj kampanji nema mesta", rekao je Seničić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.