Papandreu odgovara na pismo, precizira stavove Grčke

Izvor: Southeast European Times, 29.Jan.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papandreu odgovara na pismo, precizira stavove Grčke

Pet strana, nekoliko pitanja i nekolicina poteškoća: grčki premijer Jorgos Papandreu ističe razne političke izazove i poziva svog turskog kolegu u posetu.

29/01/2010

HK Canis za Southeast European Times iz Atine -- 29/01/10

Dugo očekivani odgovor grčkog premijera Jorgosa Papandreua na pismo koje je prošlog novembra poslao njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan prošlog novembra i koje je izazvalo veliku pažnju, stiglo je u Ankaru u ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << (25. januara).

U pismu na pet strana detaljno se iznose dugogodišnji stavovi Atine o nizu "problematičnih" pitanja, uz istovremeno ponavljanje Papandreuove želje za zbližavanje Grčke i Turske. On takođe obavlja dužnost ministra inostranih poslova Grčke.

Kada je u pitanju kontinentalni greben Egejskog mora koji odvaja dve zemlje, Papandreu je izneo detaljan "popis" uslova -- uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta, međunarodnih zakona i međunarodnih sporazuma, kao i bilateralnih i multilateralnih sporazuma.

Atina smatra da je najistaknutiji sporazum Međunarodni zakon o moru, koji su ratifikovale Grčka i ostale članice EU. Turska, čija se kandidatura za EU i dalje razmatra, nije potpisnik.

Ako dve zemlje ne mogu da reše to same, Papandreu je, kako se izveštava, predložio da se zajedno obrate Međunarodnom sudu pravde oko rešenja.

Papandreu je takođe kritikovao letove turskih borbenih aviona iznad grčkih ostrva -- dugotrajno pitanje koje je uzrokovalo negodovanje niza vlada u Atini -- kao i istraživanje nafte u neobeleženim delovima Egeja.

Kada je reč o dugogodišnjoj zamršenoj situaciji na Kipru, grčki premijer je rekao da je ključno da grčka i turska zajednica na ostrvu odaberu zajedničku budućnost "bez bilo kakvog stranog uplitanja ili pritiska".

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat u sredu su najavili produženje druge runde tekućih razgovora o ponovnom ujedinjenju.

Bivši zvaničnik američkog ministarstva spoljnih poslova koji živi u Atini -- Brejdi Kisling -- rekao je da je dijalog ohrabrujući, ali da, s obzirom na trenutnu finansijsku krizu u Grčkoj, Papandreu ima pune ruke posla.

"Erdogan je napravio razborit diplomatski potez podigavši odnose sa javnošću na ‘visok nivo’ u pogledu niza pitanja”, rekao je Kisling. “… na žalost, Jorgos Papandreu jednostavno ne može da priušti da posveti dovoljno energije ovom specifičnom nizu pitanja”.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.