Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menja li Atina kurs prema Prištini

Nikos Kocijas je poručio da Grčka ne priznaje nezavisnost srpske pokrajine, ali će Atina ipak podržati članstvo Kosova u Unesku i Interpolu. – Hašim Tači nudi grčkim kompanijama povlastice za ulaganja

Kada je Nikos Kocijas 25. juna u Beogradu razgovarao sa Ivicom Dačićem, od Ciprasovog ministra inostranih poslova nismo ništa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bar zvanično, čuli o tome da li Atina možda menja svoj kurs prema Kosovu. Dvadesetak dana kasnije šef grčke diplomatije u Prištini obećao je Hašimu Tačiju da će podržati članstvo Kosova u Unesku i Interpolu. Mediji u Prištini tvrde da je dogovoreno i da Kosovo uskoro otvori buduće diplomatsko predstavništvo u Grčkoj koje se zvanično neće zvati ambasada.

Prva zvanična poseta ministra spoljnih poslova Grčke Prištini posebno je važna, jer je Grčka jedna od pet zemalja EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine i važi za stabilnog prijatelja Srbije.

Izjava Kocijasa da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima i bezbednosnim organizacijama zabrinula je javnost u Srbiji koja se pita da li će Grčka uskoro priznati nezavisnost Kosova. Grčka ambasada u Beogradu uprkos izjavama ministra Kocijasa tvrdi da je zvanična politika ove zemlje u pogledu Kosova jasna.

„Ministar inostranih poslova Kocijas izjavio je novinarima u Prištini da Grčka ne priznaje unilateralno proglašenu nezavisnost Kosova. Grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen”, zapisano je u odgovoru grčke ambasade.

Srpski diplomata upućen u prilike u regionu, koji nije želeo da ga imenujemo, kaže da Grčka nije napravila ni jedan korak koji već zvanični Beograd nije napravio. On podseća da se Beograd Briselskom sporazumom obavezao da neće blokirati ulazak Kosova u neke međunarodne organizacije. U međuvremenu, Kosovo je postalo punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta i njihovi sportisti pod zastavom Kosova već učestvuju na brojnim takmičenjima, a Srbija do sada nije uložila ni jedan protest tim povodom.

„Vlast u Atini drži otvorene diplomatske kanale i često razgovara sa Haradinajem ili Tačijem. Oni su odlične veze imali sa Prištinom i pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost. Nije reč o uzajamno bliskoj politici, već žele da imaju što bolje diplomatske odnose sa susedima i hoće da znaju iz prve ruke šta se događa u njihovom okruženju. Oni dva puta godišnje u Atini organizuju skupove na koje pozivaju političku elitu svih Albanaca”, objašnjava naš sagovornik.

Dokaz bliskih odnosa Atine i Prištine jeste činjenica da je Grčka pre godinu dana omogućila stanovnicima Kosova da sa šengenskom vizom mogu da posete njihovu državu. Grčka je priznala fakultetske diplome sa Kosova, čime je napravljen još jedan korak u normalizaciji odnosa. Međutim, ovi potezi ipak ne nagoveštavaju da će Grčka uskoro priznati nezavisnost Kosova. Ovaj bivši ambasador tvrdi da Atina vodi ozbiljnu balkansku politiku, da radi pametno, vodeći računa o svojim interesima. On upozorava da se stiče utisak da je Beograd poslednjih godina, dajući prioritet dobrim odnosima sa Berlinom, u drugi plan stavio svoje odnose sa Atinom.

„Grčka je nepriznavanjem Kosova vodila računa i o našim interesima, ali u Atini povlače paralelu i podsećaju da je Srbija priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, sa čim se ne slaže Grčka. S druge strane, Beograd očekuje da Atina ne prizna Kosovo”, kaže ovaj diplomata.

Kao u partiji pokera, Grčka će pomno pratiti poteze Beograda u pregovorima sa Prištinom i pokušaće da izvuče što veću korist. Kada zvanična Atina proceni da će na osnovu priznanja dobiti povoljan kredit ili olakšice za trgovanje njihovim firmama u Albaniji i na Kosovu, onda će sigurno povući takav potez bez obzira na prijateljske odnose dve države i strateško partnerstvo. To je, čini se, kucanje na otvorena vrata, jer je Priština spremna da grčkim kompanijama da povlastice za ulaganje u ovaj deo Srbije. Hašim Tači je najavio pre dva dana „da očekuje investitore iz Grčke da dođu na Kosovo, investiraju i da se dobro osećaju na Kosmetu”.

D. Spalović

------------------------------------------------------------------------

Ambasadorka šefica grčke kancelarije za vezu

Među čelnicima diplomatskih predstavništava zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova u Prištini, šefica kancelarije Grčke za vezu Konstantina Atanasijadu jedina je potpisana kao ambasador na internet stranici kosovskog ministarstva spoljnih poslova. Njene kolege iz Kine, Rusije, Slovačke i Rumunije titulisani su kao šefovi kancelarija i zvanični savetnici.

A na čelu ambasade Češke je otpravnik poslova. Što je u skladu sa predizbornim obećanjem češkog predsednika da neće slati ambasadora na Kosovo i Metohiju.

N. B.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.