Lambrinidis:Srbija da dobije i kandidaturu i datum pregovora

Izvor: Studio B, 08.Sep.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lambrinidis:Srbija da dobije i kandidaturu i datum pregovora

Grčka smatra da je Srbija ispunila "sve uslove" da dobije status kandidata za članstvo u EU i zalagaće se da Srbija u decembru, kad se o tome bude odlučivalo, dobije i datum početka pregovora o članstvu, rekao je šef grčke diplomatije Stavros Lambrinidis.

"Kao članica EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Grčka insistira na ispunjenju postavljenih uslova, i prijateljstvo (sa Srbijom) ne može da promeni te uslove, i kad kažem da Srbija mora da dobije datum početka pregovora, ja to ne kažem kao Grk već kao Evropljanin", rekao je Lambrinidis nakon sastanka sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem.

Lambrinidis je izrazio uverenje da je Srbija "ispunila sve uslove" i dodao da se Grčka, kroz svoju inicijativu "Agenda 2014" zalaže da se proširenje EU na zemlje Balkana ne usporava. "Najveća greška koju bi EU mogla da napravi jeste da se zatvori u sebe i prestane da prima nove članice", ocenio je Lambrinidis.

Božidar Đelić je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je sa Lambrinidisom razgovarao o inicijativi "Agenda 2014", čiji je cilj, kako je dodao, da se "dinamika proširenja EU ne zaustavi na prijemu Hrvatske" u članstvo, 2013. godine. Prema Đelićevim rečima, 2014. godine će Grčka predsedavati Unijom, a Srbija bi trebalo da bude "u punom jeku pregovora sa EU".

Đelić je pored ostalog izrazio želju da Grčka prevaziđe svoje trenutne ekonomske teškoće i uspostavi ekonomski rast. Lambrinis danas završava dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje je imao razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima.

Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Šef grčke diplomatije Stavros Lambrinidis rekao je, nakon sastanka sa predsednicom srpskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, da njegova zemlja neće odstupiti od svog principijelnog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Grčka, prema Stavrinidisovim rečima, podržava proces dijaloga Beograda i Prištine i pozdravlja sve ostvarene rezultate u tom procesu.

Šef grčke diplomatije je uputio čestitke Srbiji na svemu što je uradila na polju evrointegracija i dodao da će Grčka učiniti sve da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU.

Slavica Đukić Dejanović je prenela gostu iz Grčke da je parlament intenzivno radio na harmonizaciji srpskog zakonodavstva sa evropskim i da će do kraja meseca biti izglasani svi predloženi zakoni sa evropske agende, navodi se u saopštenju.

Predsednica srpskog parlamenta je preko Lambrinidisa uputila poziv predsedniku grčkog parlamenta da bude gost Skupštine Srbije. Lambrinidis danas završava dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.