Izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežno. Parlament ZA referendum

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2015, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežno". Parlament ZA referendum

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone evra (Greksit) sada izgleda gotovo neizbežno.

- Posledice za zemlje evra nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucenjuje Evropsku komisiju i zemlje evra - rekao je Šeling za austrijski list Die Prese.

Šeling je primetio da bi to bilo moguće samo ukoliko Atina prvo zatraži da napusti Evropsku uniju, a druge zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Unije se slože sa takvim zahtevom.

Atina je zakazala referendum za sledeću nedelju, 5. jula kada će Grci sa pravom glasa moći da odluče da li Grčka treba da prihvati nove, strože uslove stranih poverilaca kojima se "sama Grčka vlada protivi", prenela je agencija Rojters.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma. Odobrilo ga je 179 od ukupno 300 poslanika grčkog parlamenta.

Poslanici iz redova većinske radikalne partije levice Siriza i njihovi saveznici partije Nezavisnih Grka (ANEL) glasali su za referendum, kao i ekstremna desnica Zlatna Zora, dok su konzervativci iz Nove demokratije i socijalisti Pasoka bili protiv, isto kao i poslanici iz redova Komunističke partije i partije centra To Potami, prenela je agencija AFP.

Odluka parlamenta kasno sinoć u korist referenduma bila je, prema oceni AFP, šok koji je ranije najavio premijer Aleksis Cipras pošto je njegova vlada odbacila poslednji aranžman međunarodnih kreditora rekavši da uključuju dodatne mere štednje koje bi uzrokovale "poniženje grčkog naroda".

- Poštovaćemo rezultat. Mi ćemo braniti demokratiju, narodni suverenitet i temeljne vrednosti Evrope -  rekao je Cipras poslanicima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šeling: Izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbježan

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2015

BEČ - Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone evra (Grexit) sada izgleda gotovo neizbježno..."Posljedice za zemlje evra nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucjenjuje Evropsku komisiju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.