Grčki zatvori pod lupom zbog bekstava i budžetskih rezova

Izvor: Southeast European Times, 31.Jul.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki zatvori pod lupom zbog bekstava i budžetskih rezova

Policajci su smrtno ranili dvojicu zatvorenika koji su pobegli iz zatvora Trikala i njihovog saučesnika.

31/07/2013

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 31.7.2013.

Potraga u poslednja četiri meseca za bandom odbeglih zatvorenika iz zatvora u centralnoj Grčkoj naglasila je problem pretrpanosti zatvora i njihove bezbednosti, koji je pogoršan velikim vladinim budžetskim rezovima.

Dan nakon što su policijski komandosi smrtno ranili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << navodnog vođu begunaca Marjana Kolu, ministar javnog reda Nikos Dendias rekao je da je situacija u grčkim zatvorima eksplozivna i da odgovornost snose politički lideri.

Ali, Dendias je takođe rekao da je uveren da će se novi ministar pravosuđa Haralambos Atanasiju „nositi sa ogromnim problemima koji prete da razore vladavinu zakona u zemlji“.

Policija je presrela Kolu, 36-godišnjeg osuđenika, pred svitanje na maglom omotanom planinskom prelazu u severozapadnoj Grčkoj, u blizini granice prema Albaniji, i usmrtila ga u pucnjavi koja je usledila.

Kola je navodno putovao na sever peške, a na sigurnoj udaljenosti ga je sledio njegov saputnik, za koga se veruje da je drugi begunac Ilir Kupa.

Njih dvojica su pobegli sa još devet zatvorenika -- svi su albanski državljani -- iz zatvora Trikala krajem marta.

Policija je saopštila da su najmanje dva saučesnika osmislila nasilno bekstvo iz zatvora, došavši kombijem i napavši čuvare zatvora automatskim puškama i ručnim granatama.

Grčki zatvori imaju skoro 12.500 zatvorenika, uključujući one u predsudskom postupku i u pritvoru, navodi londonski Međunarodni centar za zatvorske studije. Skoro 63 odsto zatvorenika su strani državljani.

Međutim, smeštajni kapacitet zatvora iznosi nešto više od 9.300 zatvorenika.

Bezbednost zatvora je dodatno otežana jer je vlada smanjila budžet ministarstva pravde sa 950 miliona evra u 2009. godini na 550 miliona evra prošle godine, kako bi ispunila uslove za niz kredita spasa od kreditorske trojke EK-ECB-MMF.

Ministarstvo pravde nadgleda grčke kazneno-popravne objekte.

Vlasti smatraju da se Kupa (27) krije u gustoj šumi u okolini zabačenog sela Vrosina, u prefekturi Janjina, oko 20 kilometara od granice sa Albanijom.

Policija je 2. jula usmrtila iz vatrenog oružja i drugog begunca i čoveka osumnjičenog da je bio deo dvočlanog tima koji je pomogao u bekstvu iz zatvora.

Policija je jednog muškarca identifikovala preko otisaka prstiju kao Edisona Liku (25). Drugi je identifikovan kao njegov ujak Kujtim Lika, starosne dobi 36 ili 39 godina, koji je pobegao iz zatvora Larisa 2006. godine.

Begunci su optuženi da su od kraja marta, u sklopu do sada nezabeležene kriminalne akcije, ubili jednog policajca pucajući na njega na blokadi na putu sredinom juna.

Zalutali metak iz automatske puške begunaca usmrtio je prošlog marta 26-godišnju ženu koja se vozila kući na deonici autoputa u okolini Korinta.

Begunci se okrivljuju za niz pljački, uključujući veliku pljačku banke u Larisi, krađu automobila i motocikala, kao i za razmenu vatre sa policijom širom centralne Grčke.

Jedan begunac je uhvaćen tokom izjalovljene pljačke u supermarketu u zapadnoj Atini.

Međutim, poslednjih nedelja zabeleženi su incidenti u blizini severozapadne granice sa Albanijom.

Albanske vlasti će biti na visokom stepenu pripravnosti na graničnim prelazima, a prve lokacije koje treba proveriti jesu one gde se nalaze rođaci osumnjičenih, kaže Artan Bajraktari, bivši šef kancelarije Interpola u Tirani.

Bajraktari dodaje da standardna kriminalistička procedura takođe podrazumeva praćenje telefonskih razgovora mogućih saučesnika.

„Verujem da Albanija neće biti finalna destinacija za bilo kog od odbeglih zatvorenika i da će nameravati da odu u zemlje zapadne Evrope“, rekao je Bajraktari zaSETimes.

Napredna tehnologija praćenja mobilnih telefona i softver za prepoznavanje glasova doveli su vlasti do kršnih planina u kojima su se Kola i Kupa krili 15 dana, dok nisu upali u policijsku zasedu, a za drugog se veruje da se i dalje tu skriva, kaže penizonisani zamenik komandanta grčke policije Dimitris Mitropulos.

Vlasti dodaju da je u potrazi učestvovalo oko 750 policajaca, uključujući timove specijalaca, obalsku stražu i vazduhoplovne jedinice, uz korišćenje termalnih kamera i precizne optike.

„Ova operacija je takođe važna za policiju zato što ne sme da se stvori slika otvorenog kršenja zakona od strane dvojice begunaca“, rekao je Mitropulos za SETimes.

Kako bi Grčka trebalo da izlazi na kraj sa pretrpanim zatvorima i finansijskim pritiscima? Pridružite se diskusiji komentarom ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.