Vojadžer 1 ponovo šalje smislene poruke pošto je NASA daljinski popravila svemirsku sondu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2024, 08:14

Vojadžer 1 ponovo šalje smislene poruke pošto je NASA daljinski popravila svemirsku sondu

Najudaljenija svemirska letelica od Zemlje, „Vojadžer 1“, ponovo je počela da pravilno komunicira sa Nasom nakon što su inženjeri mesecima radili na daljinskom popravljanju sonde stare 46 godina.
Nasina Laboratorija za mlazni pogon (DžPL), koja proizvodi i upravlja robotskim svemirskim brodom agencije, saopštila je u decembru da sonda – udaljena više od 24 milijarde kilometara – šalje besmislene podatke na Zemlju.
Naučnici Nasine laboratorije konačno su 22. aprila objavili da je tim misije uspeo da „posle inventivnog traganja“ dobije upotrebljive podatke o stanju i ispravnosti sistema sonde „Vojadžer 1“. „Sledeći korak je da omogućimo letelici da ponovo počne da šalje naučne podatke“,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.