Grčki izbori, drugi put: Glasanje koje kopka svet

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki izbori, drugi put: Glasanje koje kopka svet

Grci će u danas po drugi put za dva meseca izaći na izbore od kojih bi moglo da zavisi da li će Atina sprovesti plan štednje ili će doživeti ekonomski kolaps i izaći iz evrozone.

Oko 9,8 miliona građana sa pravom glasa moći će da bira između stranaka koje su za i onih koje su protiv plana štednje - koji traže kreditori u zamenu za paket pomoći.

Na ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj 17. juna učestvovaće ukupno 22 partije i koalicije, a za formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vlade, pobednička stranka ili koalicija mora da ima najmanje 151 mandat u parlamentu sa 300 mesta.

Ogorčeni zbog sve lošijeg životnog standarda, Grci su na izborima 6. maja kaznili dve tradiconalno najjače partije - konzervativnu Novu demokratiju i socijalistički Pasok - i okrenuli se radikalnijim strankama koje obećavaju da će izbaviti zemlju iz teških okova štednje, pa je levičarska Siriza postala druga politička snaga, a istraživanja pokazuju da bi u nedelju mogla i da trijumfuje.

Prema najnovijim istraživanjima, Nova demokratija je u blagoj prednosti u odnosu na Sirizu, ali procene su da bi obe stranke mogle da osvoje oko 25 odsto glasova.

Lider Nove demokratije Antonis Samaras smatra da ovi izbori predstavljaju višestruki izbor - između evra i drahme, razvoja i propasti, poslova i nezaposlenosti, saveznika i izolacije, prenosi BBC.

On je imao težak zadatak da ubedi naciju, zasićenu starim partijama i njihovom korupcijom, da se Nova demokratija promenila i da se distancirala od neuspele politike u prošlosti. "Ostaćemo u zoni evra, nećemo se igrati sa Evropom," rekao je on dodavši da Grčka ne može sebi da priušti i treću rundu izbora i da mora da oformi vladu što pre.

Mada je Aleksis Cipras, mladi lider levičarske Sirize više puta ponovio da se zalaže za ostanak Grčke u evrozoni, on je obećao da će odbaciti plan međunarodnih kreditora ukoliko njegova stranka, koja je više nego utrostručila podršku od izbora 2009. godine, pobedi na ovim izborima.

Harizmatični Cipras je kritikovao Novu demokratiju i Pasok rekavši da će grčki narod u nedelju ostaviti iza sebe dve stranke koje su krale glasove i od laži napravile svoj zastitni znak. On obećava i povlačenje iz NATO i zatvaranje baza Alijanse u Grčkoj, reviziju privatizacija, uvođenje takse od 75 odsto bogatima.

U predizbornu kampanju u Grčkoj uključili su se i pojedini arhijereji koji su pozvali vernika da glas ne daju levičarskoj Sirizi - podsećajući da je Siriza za potpuno odvajanje crkve od države, ukidanje veronauke i uvođenje etike, obustavu isplate plata arhijerejima i sveštenicima iz budžeta kao i ukidanje vojnog sveštenstva.

Izbori u nedelju se pažljivo prate širom sveta zbog strahova da bi eventualni izlazak Grčke iz evrozone imao domino efekat na druge članice i izazvao potrese u globalnoj ekonomiji.

U međuvremenu, Grčka ima rezerve samo do jula i polako ostaje bez novca, a nova tranša pomoći EU i MMF-a je suspendovana do završteka izbora.

Dobra vest je da su grčke akcije skočile juče za 10,12 odsto, zahvaljujući rastu akcija banaka, budući da investitori veruju da će predstojeći izbori proizvesti vladu spremnu da nastavi sa primenom kontroverznog programa pomoći, koji su Atini pružili EU i Međunarodni monetarni fond.

"Akcije su porasle zbog kombinacije raširenih glasina da u predizbornim anketama vodi konzervativna proevropska stranka 'Nova demokratija' i činjenice da je berza već neko vreme pod intenzivnim pritiskom", ocenio je analitičar "Proton banke" Vasilis Kararizos.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje,   Nova godina

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki izbori, drugi put: Evro ili drahma, štednja ili...

Izvor: Blic, 17.Jun.2012

Grci danas po drugi put za dva meseca izlaze na izbore, od kojih bi moglo da zavisi da li će Atina sprovesti plan štednje ili će doživeti ekonomski kolaps i izaći iz evrozone...Oko 9,8 miliona građana s pravom glasa bira između stranaka koje su za i onih koje su protiv plana štednje - koji traže...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.