Grčka steže kaiš

Izvor: RTS, 20.Okt.2011, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka steže kaiš

Grčki parlament glasaće danas o novom paketu još drastičnijih mera štednje, smanjenju plata i penzija, povećanju poreza i smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru. Noćas neredi u Atini, paljeni automobili, pljačkane prodavnice.

Stotine mladih razbijalo je, pljačkalo i palilo prodavnice, automobile i nagomilano smeće u Atini, pa su vatrogasci intervenisali tokom čitave noći.

Snage reda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebile su suzavac i šok-bombe da rasteraju demonstrante koji su ih gađali kamenicama i komadima mermera i istovremeno bacali molotovljeve koktele.

Najžešći okršaji bili su u centru prestonice. Zbog povreda je hospitalizovano bar 14 policajaca.

Ovo je drugi dan generalnog štrajka u Grčkoj, koji je brodove zadržao u lukama, zaustavio javni saobraćaj i prizemljio avione. Zatvorene su i prodavnice i škole.

Sve se događa kao ljuti odgovor na planove Vlade Jorgosa Papandreua da uvede nove radikalne rezove u potrošnji i dodatna povećanja poreza.

Predviđena su otpuštanja hiljada radnika, državnih službenika. Zauzvrat, očekuje novu tranšu međunarodne pomoći od 8 milijardi evra. Grčka je upozorila da joj, ukoliko ne dobije novac, u narednih mesec dana preti bankrot.

Uprkos masovnim demonstracijama i generalnim štrajkom koji je paralisao Grčku, parlament je podržao, u načelu, vladin predlog zakona o uvođenju novih mera štednje, a danas će glasati o tom predlogu. 

I juče su najmasovoniji protesti u Grčkoj održani u Atini. U njima je, prema podacima policije, učestvovalo 125.000 ljudi, dok sindikati procenjuju da ih je bilo oko 200.000.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.