Izvor: Southeast European Times, 26.Mar.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka iznosi argumente protiv Makedonije pred MSP

25/03/2011

HAG, Holandija -- Grčka je u četvrtak (24. marta) ponovila svoje protivljenje pridruživanju Makedonije EU i NATO-u, ukoliko se ne reši dugogodišnji spor oko imena između te dve zemlje. Predstavljajući argumente svoje zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vezane za taj spor u haškom Međunarodnom sudu pravde, pravna savetnica grčkog ministarstva inostranih poslova Marija Telalian optužila je Skoplje da gaji ambicije da preuzme grčke teritorije. Tužbu je podnela Makedonija, nadajući se da će sud zaključiti da je Atina nezakonito stavila veto na zahtev Makedonije za prijem u NATO 2008. godine, zbog spora oko imena, što predstavlja kršenje sporazuma iz 1995. godine o podršci članstvu Skoplja u međunarodnim organizacijama pod imenom „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“.

U međuvremenu u četvrtak, grčki premijer Jorgos Papandreu i njegov makedonski kolega Nikola Gruevski razmotrili su spor oko imena u Briselu, na marginama samita EU. Spor je takođe bio centralna tema kratkog sastanka koji su imali Gruevski i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. (Večer, Dnevnik, Katimerini, Zugla – 25.3.2011; Ta nea, Naftemporiki, Katimerini, Injuz, Etnos – 24.3.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.