Grčka dostavila plan reformi, Brisel na potezu

Izvor: Blic, 24.Feb.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka dostavila plan reformi, Brisel na potezu

U Brisel je na vreme stigao spisak reformi koje Atina namerava da sprovede što je bio uslov za produžavanje finansijske pomoći za četiri meseca za Grčku, saopštila je danas Evropska komisija.

Spisak je trebalo da u Brisel stigne do sinoć u ponoć, pošto su zemlje članice evro zone u petak odlučile da Grčkoj za četriri meseca produže finansijsku pomoć, ali uz uslov da Atina tokom vikenda pripremi i međunarodnim kreditorima podnese spisak reformi koje namerava da sprovede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Atina je juče najpre saopštila da joj treba još jedan dan da sastavi predlog, ali je u Brisel ipak na vreme, pre ponoći, poslala spisak reformi.

Tako će se danas "trojka" međunarodnih poverilaca (Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka) izjasniti o grčkom predlogu i saopštiti da li zadovoljava zadate uslove.

Na spisku su, kako se nezvanično saznaje, mere za suzbijanje korupcije, utaje poreza i PDV, ilegalne preprodaje cigareta i goriva, posebno za brodove.

Vlada Grčke predlaže i da država sa 60 miliona evra plati struju za najsiromašnije porodice koje to same ne mogu, a da sa 750 miliona finansira narodne kuhinje.

Nova grčka vlada, na čelu sa Aleksisom Ciprasom, ranije je najavila da će tražiti da se promene uslovi pod kojima Grčka dobija pomoć međunarodnih kreditora.

Nemačka je među prvima odbacila zahteve nove vlade u Atini, naglasivši da se prethodne obaveze moraju poštovati.

Takav stav kasnije je podržao i Portugal, a veruje se da će zahtev Grčke za reviziju sporazuma o pomoći odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje, koje su ranije sprovele stroge mere štednje, da bi ušle ili opstale u evrozoni.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.