Grčka do večeras treba da predloži kako će štedeti

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka do večeras treba da predloži kako će štedeti

Grčka vlada do večeras treba da ministrima finansija evrozone podnese svoj predlog plana mera štednje, koji će, ako bude prihvaćen, biti osnova da se za četiri meseca produži kreditna pomoć grčkoj državi.

Nova grčka koalicona vlada se nada da će ubediti Evrogrupu obećanjem da će se posvetiti borbi protiv korupcije i utaje poreza.

Svih 18 zemalja članica Evrogupe treba da dobije saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svojih parlamenata pre 28. februara, kada ističe sadašnji plan finansijske pomoći Grčkoj, da bi se on produžio do kraja juna.

Grčki premijer Aleksis Cipras želi da njegov parlament poslednji glasa o sopstvenom predlogu paketa mera.

Nemački list Bild piše danas da će Grčka, ukoliko Brisel odobri njene mere, dobiti sedam milijardi evra u okviru borbe protiv nekoliko vrsta ilegalne trgovine.

Pozivajući se na izvore bliske atinskim vlastima, Bild piše da Ciprasov plan mera obuhvata borbu protiv šverca goriva i cigareta, zbog čega grčki premijer očekuje dobit od 1,5 milijardi evra i 800 miliona za obe stavke.

Cipras želi da dobije 2,5 milijardi evra od oporezivanja bogataša, a 2,5 milijardi kroz otplatnu poreskih dugova građana i preduzeća, naveo je Bild i dodaje da bi to sveukupno bilo 7,3 milijardi evra - koliko Atina očekuje lreditne pomoći spolja do kraja juna.

Za sada ne postoji garancija da će Cipras dobiti zeleno svetlo od Evrogrupe za deo mera kojim se ukidaju stroge mere štednje, a to su obećano povećanje minimalne zarade i malih penzija, zaštita kuća i stanova od plenidbe zbog dugova i prestanak privatizacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grci pomerili rok, plan reformi sutra u Briselu

Izvor: Studio B, 23.Feb.2015

Plan grčkih ekonomskih reformi će sutra biti poslat u Brisel, a ne večeras kako je prethodno najavljeno, izjavio je portparol grčke vlade Rojtersu...Kako navodi britanska agencija, još nema detalja iz programa grčke vlade, ali je očigledno da će obuhvatati mere borbe protiv utaje poreza i korupcije,...

Nastavak na Studio B...

Grčka predstavlja Evropi plan reformi

Izvor: RTS, 24.Feb.2015, 10:46

Grčka vlada ovog prepodneva ministrima finansija evrozone treba da predstavi zvaničan plan reformi, neophodnih radi produženja roka za vraćanje velikog državnog duga. Grčki zvaničnici, u međuvremenu, sami su objavili o kojim merama će biti reč, ne želeći da narod o tome sazna iz novinskih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.