GORI JUG EVROPE Borba protiv 250 šumskih POŽARA u Portugalu, evakuacija sela kod ATINE

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GORI JUG EVROPE Borba protiv 250 šumskih POŽARA u Portugalu, evakuacija sela kod ATINE

Visoke temperature i suv vazduh doveli su do novih požara na jugu Evrope, a najviše su na udaru Portugal, Grčka i Korzika

Na francuskom ostrvu Korzika je zbog požara evakuisano oko 1.000 ljudi. Požari su počeli u četvrtak, prenose lokalni mediji.

250 požara u Portugalu

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koja je zatražila i pomoć od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koja preti da se proširi s obzirom na najavljene visoke temperature narednih dana.

Portparolka agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izjavila je da je u subotu u Portugalu izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu.

Time je oboren "rekord" od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

"Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 osto požara, bilo da je u pitanju namerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo", kazala je ona, preneo je AP.

Izuzetno suvo i toplo vreme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugala početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim rečima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorelo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Požžar u blizini Atine uništio kuće, stanovnici napuštaju domove

Požar koji je buknuo u jednom selu nedaleko od Atine uništio je nekoliko kuća i primorao lokalno stanovništvo da napusti svoje domove, saopštili su danas zvaničnici.

U gašenju požara, koji je izbio u Kalamosu, primorskom selu 45 kilometara od grčke prestonice, učestvuje više od 150 vatrogasaca sa 50 vozila i tri helikoptera za gašenje požara, prenosi Rojters.

Predstavnik vatrogasne brigade kazao je da nema podataka o povređenima, ali da je dosta kuća veoma oštećeno.

Na televizijskim snimcima vide se stotine stanovnika kao napušta tu oblast i ide ka plaži gde su proveli noć.

Kako se navodi, grčke vlasti su, iz predostrožnosti, naredile evakuaciju dva kampa za mlade koji se nalaze u toj oblasti.

Uzrok požara za sada je nepoznat.

Na grčkom ostrvu Zakintos izbilo je osam novih požara, a vlasti veruju da su oni podmetnuti.

Grčka vatrogasna služba je saopštila da postoje osnove sumnje da su požari namerno izazvani.

Kako prenosi AP, na Zakintosu je u subotu uveče i u nedelju ujutru izbilo pet požara, a potom su buknula još tri.

"Ovo je planirano", izjavio je ministar pravde Stavros Kontonis prilikom posete tom ostrvu u zapadnom delu Grčke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.