Ciprac: Bilo kakva arhitektura bezbednosti ne može da ne uključi Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciprac: Bilo kakva arhitektura bezbednosti ne može da ne uključi Rusiju

Premijer Grčke Aleksis Cipras je izjavio da njegova zemlja, kao članica Evropske Unije i NATO-a, smatra da je bez Rusije nemoguća bilo kakva „arhitektura bezbednosti“ ili razmatranje bilo kakvih međunarodnih inicijativa.
Grčka je zemlja Evropske Unije i NATO-a i dužna je da ispunjava svoje obaveze, ali smatra da bilo kakva arhitektura bezbednosti, inicijativa za rešavanje međunarodnih problema, ne može da ne uključi Rusiju. I to treba da bude zasnovano na iskrenom dijalogu s njom. I to je stav koji ja stalno iznosim u poslednje tri i po godine na svim međunarodnim evropskim forumima, na kojima učestvujem kao premijer Grčke“, rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi. Grčki premijer je naveo da mu je predsednik Rusije izložio detaljne informacije o situaciji u Azovskom i Crnom moru.  „Razgovarali smo o razvoju događaja u Azovskom i Crnom moru. Znate da se posebno interesujemo za to, jer u Marijupolju živi više od 130.000 građana grčkog porekla. Želeo bih da zahvalim predsedniku Putinu za detaljne informacije koje mi je dao“, rekao je Cipras. „Želim da naglasim da Grčka, dok sam ja premijer, u pitanjima koja se tiču odnosa Rusije i Grčke, ne odstupa od svog stava pod pritiskom trećih zemalja. To dokazuje činjenica da je Grčka bila jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala želju svih u EU da se proteraju diplomate zbog ’slučaja Skripalj‘“, rekao je Cipras. S druge strane, naveo je grčki premijer, „kada vidimo neke konkretne, pojedinačne slučajeve koji se tiču nas ili nas zabrinjavaju, moramo da prenesemo određene poruke, ali da istovremeno i gledamo unapred“.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Cipras: Grčka razvija odnose s Rusijom nezavisno od NATO-a

Izvor: Večernje novosti, 08.Dec.2018

Grčko-ruske veze imaju davnu tradiciju, one su u interesu dveju zemalja, a Grčka namerava da ih razvija nezavisno od svog članstva u NATO-u, upravljajući se samo nacionalnim interesima Grčko-ruske veze imaju davnu tradiciju, one su u interesu dveju zemalja, a Grčka namerava...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.