Avijano ponovo radi!

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avijano ponovo radi!

Italija donela odluku da će podržati svaku odluku UN, EU i NATO u vezi sa Libijom. Tenkovi opkolili grad Zaviju na zapadu zemlje, prenosi "Rojters" navode pobunjenika. Gadafi optužio Francusku da želi da kolonizuje njegovu zemlju.

Italija će podržati svaku odluku Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO koja se tiče Libije, saopštila je kancelarija italijanskog predsednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ranije danas, libijski mlazni avion tipa "Falkon" na kratko je proleteo kroz vazdušni prostor Grčke i produžio za Egipat.

Iako se nagađalo da se u avionu nalazi libijski predsednik Moamer el Gadafi, aerodrom u Kairu saopštio je da je u njemu, u stvari, načelnik Libijske službe za nabavke i logistiku general major Abdel el Zavi, prenosi Rojters.

El Zavi je nosio specijalnu Gadafijevu poruku za vojni savet, koji upravlja Egiptom.

Kako navodi Rojters, to je naročito bitno kada su uzme u obzir da bi italijanske vojne baze mogle igrati ključnu ulogu u eventualnoj vojnoj intervenciji na Libiju.

Dok se na Zapadu raspravlja o mogućem napadu na Gadafijevu vojsku, tenkovi njemu lojalnih snaga opkolili su glavni gradski Trg u Zaviji koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi izjavu jednog od pobunjenika pod imenom Ibrahim koji kaže da su tenkovi svuda po ovom gradu na zapadu zemlje i da kontrolišu glavni put i prigradska naselja.

Kako kažu pobunjenici, pola grada je uništeno u vazdušnim napadima, ulice su potpuno prazne, a snajperisti ubijaju svakog ko izađe napolje, prenosi Rojters.

Sukoba je bilo i u Sideru, naftnom terminalu na istoku zemlje, gde su snage lojalne Gadafiju bombardovale položaje pobunjenika.

Iako su pobunjenici uzvratili vatrom, bili su prinuđeni da se povuku iz Sidera, navodi britanska agencija.

Nastavlja se pritisak Zapada

Predsednik SAD Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron složili su se da zajednički cilj u Libiji mora da bude okončanje nasilja i odlazak s vlasti predsednika Moamera Gadafija, saopštila je Bela kuća.

Dvojica državnika dogovorila su se o sprovođenju i "celokupnog spektra akcija" u vezi sa Libijom, uključujući i moguće uvođenje zone zabrane letova iznad teritorije te zemlje, nadgledanje situacije u njoj i pružanje humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da SAD želi da međunarodna zajednica podrži zonu zabrane letova iznad Libije.

"Mislim da je veoma značajno da ovo ne bude napor koji će voditi SAD, jer to dolazi od ljudi iz same Libije. To ne dolazi spolja, od neke zapadne sile ili sile iz Zaliva, koja im kaže - 'Evo šta treba da uradite'", rekla je Klintonova za Skaj njuz.

Ona je, takođe, istakla da je važno da odluku o tome šta da se radi sa Libijom donesu Ujedinjene nacije, a ne SAD.

U međuvremenu, britansko-francuska rezolucija, u kojoj je zatraženo uvođenje zone zabrane letova nad Libijom, mogla bi da se nađe na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ove sedmice, saopštile su diplomate.

Francuska je pohvalila libijski Nacionalni savet, koji su pobunjenici osnovali na teritorijama koje su zauzeli umesto stare administracije.

Gadafi: Hoće da nas kolonizuju

Sa druge strane, libijski vođa Moamer Gadafi optužio je zapadne zemlje, a najviše Francusku, da planiraju da naprave koloniju od njegove zemlje.

Gadafi je rekao da je razlog za izbijanje pobune u Libiji naftno bogatstvo te zemlje.

"Oni hoće ponovo da kolonizuju Libiju. To je kolonijalistička zavera", rekao je Gadafi u intervjuu francuskoj Televiziji LCI.

"Oni su ljubomorni na Libijce, mali narod koji živi na velikoj teritoriji, ima naftu i živi srećno, bezbedno i ponosno", smatra libijski predsednik.

Na pitanje da li planira odmazdu protiv Francuske, Gadafi je odgovorio: "Videćemo", preneo je AFP.

Gadafi je dodao i da će libijski narod "ustati na oružje" ako Zapad nametne zonu zabrane letova nad Libijom.

Libijski vođa ocenio je i da su pobunjenicima protiv njegovog režima "mozak isprali teroristi iz Avganistana, Alžira, Egipta i Palestine koji su im dali oružje i novac".

U drugom intervjuu, emitovanom danas na turskoj Televiziji TRT, Gadafi je upozorio da će, ako Al Kaida dobije moć u njegovoj zemlji, čitav region sve do Izraela biti zahvaćen haosom.

"Međunarodna zajednica sada počinje da shvata da mi sprečavamo Osamu bin Ladena da preuzme kontrolu nad Libijom i Afrikom", zaključio je libijski vođa.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Evropska Unija,   Libija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.