Gadafijevi slave pobedu u Tripoliju, opozicija to negira

Izvor: Glas javnosti, 07.Mar.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijevi slave pobedu u Tripoliju, opozicija to negira

TRIPOLI - Hiljade Libijaca odanih lideru Muameru Gadafiju proslavljale su  u centru Tripolija pobedu nad opozicionim snagama, trubeći i pucajući u vazduh, dok druga strana demantuje izveštaj državne televizije da su Gadafijeve snage ponovo zauzele ključne gradove.

"Pucamo da bismo proslavili pobedu nad Al Kaidom. Pobedili smo, Al Kaida je poražena", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rekao je jedan vojnike počelo pre zore i trajalo satima.

Na centralnom trgu u Tripoliju okupilo se oko 5.000 pristalica libijskog lidera Moamera Gadafija, a prema ovoj agenciji, među njima je bilo i dece koja su nosila oružje.

Istovremeno, libijska državna televizija objavila je da su Gadafijeve snage ponovo zauzele nekoliko ključnih gradova uključujući naftnu luku Ras Lanuf, Tobruk, koji kontroliše pristup granici sa Egiptom, Zaviju i Misratu.

S druge strane, dopisnik Frans presa iz Ras Lanufa tvrdi da je taj grad i dalje u rukama opozicionara, uprkos nekoliko vazdušnih napada Gadafijevih snaga.

Libijska državna televizija je izvestila da su pristalice Gadafija slavile uspešnu kontraofanzivu u svojim uporištima - Gadafijevom rodnom gradu Sirtu, u centralnom delu priobalnog pojasa, i u gradu Sebha, na jugu, kao i u samoj prestonici.

S druge strane, AP javlja da se u Tripoliju rano jutros nekoliko sati čula teška artiljerijska paljba i da su pucnji odjekivali i u blizini Gadafijeve rezidencije, ali da za sada nije poznato ko je pucao.

Portparol vlade Abdel Madžid al Dursi izjavio je za američku agenciju da je u pitanju slavlje, ističući da su vladine snage preuzele kontrolu nad naftnom lukom Ras Lanuf.

Opozicione snage su ovu luku zauzele u subotu, potiskujući pripadnike suprotnog tabora ka zapadu, dok su vladine snage upale tenkovima u Zaviju, na zapadu, gde je u borbama za kontrolu za dva dana poginulo najmanje 60 ljudi.

U međuvremenu, pripadnici libijske opozicije demantovali su navode libijske televizije da su snage odane lideru Muameru Gadafiju preuzele kontrolu nad Tobrukom, na krajnjem istoku zemlje i Misratom, oko 200 kilometara istočno od Tripolija, ističući da pobunjenici napreduju ka zapadu.

Jedan od pobunjeničkih lidera u naftnoj luci Ras Lanuf, pukovnik Bašir al Mograbi rekao je da je oko 8.000 pobunjenika raspoređeno od egipatske granice do grada Nofilije, zapadno od Bengazija.

On je kazao da su antirežimske snage zauzele grad Al Navfalijah na zapadu i da napreduju ka Sirtu, Gadafijevom uporištu.

Da bi razjasnila činjenice u vezi s nasiljem u toj severnoafričkoj zemlji,  visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton odlučila je da pošalje u Libiju međunarodnu misiju visokog nivoa, koja će obezbediti "informacije iz prve ruke i u realnom vremenu", na osnovu kojih će biti pripremljena vanredna sednica Saveta EU u petak.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Libija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.