Izvor: JUGpress.com, 25.Avg.2019, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 54. Festival glumačkih ostvarenja u Nišu

NIŠ

Simpoličnom predajom ključeva grada predsednici stručnog žirija 54. Festivala glumačkih ostvarenja glumici Neli Mihailović i uručenjem nagrade “Pavle Vujisić” glumici Gorici Popović,  u niškoj Tvrđavi su  počeli Filmski susreti.

Ključeve Niša popularnoj glumici uručio je  gradonačelnik Darko Bulatović.

 „ Postoji jedna izreka koja kaže “Svakog gosta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tri dana dosta“, ali kada su u pitanju srpski glumci i niški festival onda je malo i sedam dana, malo je i 54 godine koliko do sada traje i koliko još će trajati ovaj festival. Živeli“, rekao je gradonačelnik Niša i izazvao buran aplauz.

Primajući ključeve grada Nela Mihailović je rekla da joj je velika čast što drži ključ Grada u svojim rukama.

 „U proteklih  20 godina nekoliko puta sam bila na ovoj Tvrđavi. Uvek sam bila jako srećna i uzbuđena. Tako je i večeras! Ali,  večeras osećam i jednu posebnu vrstu odgovornosti, pre svega prema vama, divnoj niškoj publici. Vi ste pravi čuvari ovog jedinstvenog glumačkog festivala u našoh zemlji. Nadam se da vas Goran, Tamara i ja nećemo izneveriti”, rekla je Nela Mihailović a potom čuvenom rečenicom „Kolege glumci – tvrđava je naša!“, otvorila 54 Festival filmskih susreta.

Potom je usledio bogat vatromet koji je obasjao Tvrđavu i ceo Niš, što je tradicija otvaranja Filmskog festivala.

Svi prisutni glumci su izašli na scenu da pozdrave publiku, predvođeni Tihomirom Tikom Stanićem i glumačkom ekipom filma Delirijum tremens, prvim filmom koji je predstavljen public Festivala.

Publici su se poklonili Milica Zarić, Bered Rešid, Srđan Timarov, Maš Dakić, Filip Čolović i ostali glumci, gosti Festivala.

Predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio je glumici Gorici Popović povelju Pavle Vujisić za izuzetan doprinos umetnosti glume u domećem filmu. Nakon nekoliko sekvenci iz fulmova u kojima je ova proslavljena glumica igrala, a koji su predstavljeni na dosadašnjim Filmskim susretima Goricu Popović je publika  pozdravila ovacijama. .

„Mnogo puta sam  izlazila sa radošću, na ovu pozornicu, počev od mog prvog filma „Miris poljskog cveća“. Neću vam reći koje godine. Znam da sam želela da postanem makar delićovog jedinstvenog, velikog, filmskog, glumačkog praznika. Uvek sam dolazila sa radošću, sretala se sa vama, i dok sam se okrenula prođoše godine,i ovakve i onakve, i rodne i sušne, i sumorne i blistave, prođoše. I ovo je zaista kruna, dragulj karijere. ( ne volim tu reč, karijera). To je kruna mog opusa, mojih glumačkih radova. Beskrajno se radujem ovoj nagradi, pogotovo što je dodeljuju kolege i što se dodeljuje u Nišu, pred vama”, rekla je Gorica Popovć.

Ona se zahvalila publici.

 “ Hvala na vernosti, hvala vam na ljubavi i poštovanju, koje mi ukazujete svake godine.”

U emotivnom obraćanju  niškoj publiciGorica Popović je rekla “Ne stavljam tačku, stavljam zarez,idemo dalje. Hvala vam “.

Nakon povlačenja glumaca i gostiju sa scene emitovana su dva filma. Filmske susrete otvorili su filmovi „Delirijum tremens“ i „Reži“.

 Na ovogodišnjim „Filmskim susretima“ publika će videti 12 filmova u takmičarskom programu. Biće prikazani i pilot epizoda druge sezone serije „Senke nad Balkanom“ i dokumentarni filmovi „Kude je taj Niš“ i „Poslednji Ju filmski romantik“,  van takmičarskog programa.

U takmičarskom programu gledaoci će moći da vide i filmove „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, „Teret“ Ognjena Glavonića, „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Psi umiru sami“ Nikole Petrovića, „Ajvar“ Ane Marije Rosi, „O životu i smrti“ Predraga Velinovića, „Šavovi“ Miroslava Terzića i „Pijavice“ Dragana Marinkovića.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu  Tamara Aleksić,  Goran Radaković i predsednica Nela Mihailović. Biće dodeljeno osam festivalskih nagrada.

Ovogodišnji laureat priznanja Gran pri „Naisa“ dobiće 700.000 dinara, glumcima koji budu dobili nagrade „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ pripašće po 500.000 dinara, a dobitnici povelja za izuzetnu žensku i mušku ulogu po 300.000 dinara. Novčani iznos nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, kao i za najboljeg debitanta, iznosi 200.000 dinara.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

"Predajom ključeva Grada", počeli 54. Filmski susreti u Nišu (FOTO)

Izvor: JuznaSrbija.info, 25.Avg.2019

Sinoć na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, simboličnom predajom ključeva grada Niša, predsednici stručnog žirija 54. Festivala glumačkih ostvarenja glumici Neli Mihailović i uručenjem nagrade Pavle Vujisić glumici Gorici Popović, su počeli Filmski susreti, jedinstvena manifestacija filma,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.