Privredna komora Srbije: Neosnovana kampanja protiv filmova Mezimica i Teret

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredna komora Srbije: Neosnovana kampanja protiv filmova Mezimica i Teret

Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije (PKS) je na današnjoj sednici konstatovala da se protiv filmova "Mezimica" i "Teret" vodi neosnovana kampanja u javnosti, zbog čega je "po prvi put u novijoj istoriji došlo do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija".

U saopštenju se navodi da je ta grupacija PKS zabrinuta zbog stvaranja nezdrave atmosfere u javnosti.

Njenoj današnjoj sednici su prisustvovali članovi strukovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << udruženja, direktor Filmskog centra Srbije (FCS) i članovi ekipa tih filmova.

"U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih mreža, koristi se ideološka konotacija - filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao anti-srpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini", piše u saopštenju.

Grupacija za kinematografiju PKS konstatuje da u sporazumnom raskidu ugovora FCS i producenata filma "Mezimica" piše da ne postoje uslovi da ta institucija nastavi finansiranje filma, ali da je na današnjem sastanku konstatovano da "nisu nerešivi" problemi zbog kojih je ugovor sporazumno raskinut.

"Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenti preispitaju tu odluku i omoguće da se film realizuje", navodi se u saoštenju PKS uz apelu svima da se "uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti".

Snimanje filma "Mezimica" reditelja Nemanje Ćipranića otkazano je sedam dana pre početka, kada je producent Svetozar Cvetković sporazumno raskinuo ugovor s Filmskim centrom Srbije.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova zatražili su ranije ostavku direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jeftića zbog "finansiranja antisrpskih filmova", među kojima je i igrani film "Teret", koji još nije prikazan pred publikom u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.