Da li se oko Mezimice vodi neosnovana hajka? Vojnov: Svi će okriviti mene

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se oko "Mezimice" vodi neosnovana hajka? Vojnov: Svi će okriviti mene

Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, na današnjoj sednici kojoj su prisustvovali članovi strukovnih udruženja, direktor Filmskog centra Srbije (FSC) i članovi ekipa filmova "Mezimica" i "Teret", konstatovala je da se protiv ovih filmova vodi neosnovana kampanja u javnosti. Sa druge strane, FCS je danas izdao saopštenje u kojem navodi da je ugovor za "Mezimicu" stalno kršen zbog Vojnova, a ne njih.

"U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mreža, koristi se ideološka konotacija, filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao anti-srpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini", saopštila je Grupacija.

Iz Grupacije poručuju da je "u takvoj atmosferi, prvi put u novijoj istoriji, došlo do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija".

"U sporazumnom raskidu ugovora između FCS i producenata filma ''Mezimica'', stoji da ne postoje uslovi da se nastavi finansiranje filma od strane ove institucije. Na sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi", piše u saopštenju.

Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da "FCS i producenti preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje".

"Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi. Apelujemo na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti", poručili su iz Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije.

Filmski centar Srbije: "Neistina da je film "Mezimica" zabranjen"

Filmski centar Srbije danas je izdao saopštenje u kojem se navodi da ne prestaje zlonamerno i besomučno iznošenje neistina u javnosti da je film "Mezimica" zabranjen ili stopiran i da je reč o sporazumnom raskidu ugovora. Upravni odbor Filmskog centra je pre nekoliko dana već reagovao na spekulacije da je film zabranjen, konstatacijom da Upravni odbor FCS-a nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma Mezimica, a danas podsećaju da je film "Mezimica" dobio je sredstva na konkursu 2017. godine kada je na čelu Centra bio prethodni Upravni odbor.

Dalje se objašnjava da su se prema tom ugovoru producenti obavezali da snimanje fima završe od februara do maja 2018. godine, a da se juna ove godine, Filmskom centru Srbije obratio Dimitrije Vojnov sa informacijom da je scenario menjan bez njegove saglasnosti i skrenuo pažnju Filmskom centru da su sredstva po zakonu dobijena za originalni scenario.

Kako se navodi u saopštenju na zahtev za objašnjenje FCS od pre četiri meseca producentska kuća "Testament" 22. juna je odgovorila pismenim objašnjnjem da je scenario promenjen "jer pojavljivanje pripadnika srpskog naroda kao trgovaca organima povezanih sa teritorijom Kosova predstavlja razlog zbog kojeg druge producentske kuće ne žele da nastave saradnju".

Dalje se navodi da je u međuvremenu Dimitrije Vojnov obavestio FCS da je pristao na izmenjeni scenario s tim da kao autor bude potpisan imenom Kosta Popović, pa su se, tvrdi se u saopštenju, "sami po sebi, stekli uslovi za raskid ugovora i to zbog unutrašnjih odnosa između produkcije i autora, a ne FCS, koji je uredno ispunjavao obaveze".

"Podsećamo i da sadašnji Upravni odbor nije imao nikakav osnov da razmatra projekte iz prošle godine, da nije stigao zahtev samog Vojnova da se film stopira i to u trenutku kada je po ugovoru već trebalo da bude snimljen" , kažu u saopštenju i poručuju da se nikada nisu bavili sadržajem filma, već su njegov sadržaj u svom dopisu producenti sami ocenili.

"Jedina istina je da je ovaj film pratilo stalno kršenje ugovora zbog samog scenariste, te da ovakav slučaj nije zabeležen u istoriji Filmskog centra Srbije, da se scenario menja bez znanja scenariste i da se na kraju potpisuje pseudonimom. Sam Dimitrije Vojnov, koji se predstavlja kao žrtva i disident, dobio je sredstva Filmskog centra Srbije za sedam svojih projekata čija je vrednost preko 100 miliona dinara i takođe, učestvovao je u osam komisija", navodi se u saopštenju i zaključuje da se Upravni odbor FCS više neće baviti ovom temom koja je pravno okončana i kao ida više neće da učestvuje u "medijskom cirkusu".

Dimitrije Vojnov: "Svi će okriviti mene"

Scenarista filma "Mezimica" Dimitrije Vojnov oglasio se na Tviteru povodom ovog saopštenja FSC-a i nakon današnjeg sastanka Grupacije za kinematografiju i strukovnih udruženja On je napisao na Tviteru kako je "jutros najavio da će za sve okriviti njega".

Dodao je i da je na sastanku Grupacije "proveo dva i po sata na stubu srama".

"Producent i reditelj su prodali priču, rekli da nema zabrane", napisao je Vojnov.

On je napisao i da je film "očigledno projekat koji je Jelena Trivan zabranila, ali su reditelj i producent očigledno izdilovali da o tome ćute. Lepo."

Vojnov je na kraju dodao i da su ga "proglasili krivim za zabranu (koje nije ni bilo)", jer se "bunio što je scenario za 'Mezimicu' menjan, pa je Trivanka čula za to."

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.