Grupacija: Neosnovana kampanja protiv Mezimice i Tereta

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2018, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupacija: Neosnovana kampanja protiv "Mezimice" i "Tereta"

Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije zabrinuta je zbog stvaranja nezdrave atmosfere u javnosti u vezi sa filmovima "Mezimica" i "Teret".

Na današnjoj sednici kojoj su prisustvovali članovi strukovnih udruženja,  direktor Filmskog centra Srbije (FCS) i članovi ekipa filmova "Mezimica" i "Teret" konstatovano je da se protiv ovih filmova vodi neosnovana kampanja u javnosti.

U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih mreža koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se ideološka konotacija - filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao anti-srpski - što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini.

U takvoj atmosferi, prvi put u novijoj istoriji došlo je do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija.

U sporazumnom raskidu ugovora između FCS i producenata filma "Mezimica" stoji da ne postoje uslovi da se nastavi finansiranje filma od strane ove institucije. Na sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi. Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da FCS i producenti preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje.

"Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi. Apelujemo na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti", poručuju iz Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.