U čast Šopena!

Izvor: Mondo, 06.Jun.2017, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast Šopena!

Kulturno-obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest najavljuje izuzetan kulturni događaj, za sve ljubitelje klasične muzike.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  U okviru Junskih Odjeka, 16. i 17. juna, u okviru promocije vrhunskog pijanizma, Festival predstavlja pijanističku zvezdu, mladog poljskog pijanistu Šimona Neringa, i mlade talente.

Šimon Nering, jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije u svetu, dolazi u Beograd kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pobednik nedavno održanog Međunarodnog pijanističkog takmičenja Artur Rubinštajn Tel - Aviv 2017, jednog od najvećih takmičenja sveta.

Nering će nastupiti 17. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa Simfonijskim orkestrom RTS, pod upravom maestra Bojana Suđića. Izvešće Šopenov Koncert za klavir i orkestar u e-molu.

Na programu su i Betovenova uvertira Osvećenje kuće i Šubertova Treća simfonija.

Karte po cenama od 600, 800 i 1.000 dinara su dostupne na blagajni Kolarčeve zadužbine.

O FESTIVALU

Beogradski Šopen Fest, jedinstvena pijanistička manifestacija u Srbiji i regionu, održava se od 2012. godine, sa ciljem promocije mladih talenata i pijanizma kao vrhunske umetnosti, uz podršku Ambasade Republike Poljske, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, RC Beograd - Stari grad i Ustanove Republike Srpske u Beogradu.

Publika će biti u prilici da upozna Šimona Neringa najpre 16. juna, u sali Fakulteta muzičke umetnosti u 10.30 časova, u okviru otvorenog, besplatnog pratećeg programa Susret sa umetnikom.

U okviru Junskih Odjeka, publiku očekuje i humanitarni koncert Mladi pijanisti 16. juna, u sali Skupštine grada Beograda (početak u 20 časova).

Mladi talenti, Sarah Skopljak iz Bosne i Hercegovine i Vuk Božilović iz Srbije, dobitinici nagrada na značajnim pijanističkim takmičenjima, predstaviće se delima Baha, Betovena, Šopena, Lista i Debisija.

Koncert je u saradnji sa prijateljem Festivala, Rotari klubom Beograd - Stari grad, a prikupljena sredstva namenjena su Specijalnoj osnovnoj školi "Novi Beograd", školi za decu sa smetnjama u razvoju.

Cena donatorske ulaznice je 1.000 dinara, a publika će biti u prilici da donira dobrovoljni prilog pred početak koncerta i putem donatorske kutije.

PROGRAM FESTIVALA:

Petak, 16. jun.

10.30 - sala Fakulteta muzičkih umetnosti

Prateći program:ŠIMON NERING-Susret sa umetnikom

Finalista KonkursaFrederik Šopenu Varšavi 2015, i pobednik KonkursaArtur Rubinštajn, u Tel - Avivu 2017.

Moderator, prof.Dragomir Bratić, ulaz slobodan.

20h - Skupština grada Beograda

Humanitarni koncertMLADI PIJANISTI

Sarah Skopljak
(Bosna i Hercegovina) iVuk Božilović(Srbija)

Program:

Sarah Skopljak:

J.S.Bah - Preludijum i fuga h-mol, DTKII, BWV 893

L.V. Betoven - Sonata Es-dur, Op.7,I stav

F. Šopen - Nokturno Es-dur Op.9, br. 2

K.Debisi -Potopljena katedrala

F.List -Igra patuljaka

Vuk Božilović:

F. Šopen: Nokturno Op.27, br. 1, cis-mol i br. 2, Des-dur

F. Šopen: Sonata br. 2, b-mol, Op.35

Subota, 17. jun

20h - Zadužbina Ilije M. Kolarca

SZYMON NEHRING & SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS, Dirigent
BOJAN SUĐIĆ

Program:


L. van Betoven: Uvertira Osvećenje kuće Op.124

F. Šubert: Simfonija br. 3

F. Šopen, Koncert za klavir i orkestar br. 1, u e.molu, Op. 11

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.