Preminuo Kevin Mitnik, najpoznatiji i prvi haker na svetu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Jul.2023, 14:58

Preminuo Kevin Mitnik, najpoznatiji i prvi haker na svetu

Kevin Mitnik je bio jedan od prvih hakera koji je došao u sukob sa zakonom. Rođen je 6. avgusta 1963. godine u Van Najsu, predgrađu Los Anđelesa, i od mladih dana pokazivao je veliku zainteresovanost za tehniku i kompjutere i jedan je od prvih hakera koji je stekao međunarodnu slavu.

Uhapšen je 1995. godine posle dvogodišnje potere od strane FBI-a. Federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država optužile su ga za niz hakerskih aktivnosti, uključujući i nelegalno pristupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << vojnim i korporativnim mrežama.

Mitnik je, između ostalog, bio optužen da je ukrao tajne podatke iz kompjutera velikog broja kompanija čime im je pričinio veliku materijalnu štetu. Osuđen je na pet godina zatvora. Iako je u početku sve negirao, na kraju je priznao krivicu po sedam tačaka optužbe. Osam godina mu je bilo zabranjeno da koristi računar, mobilni telefon ili bilo koje sredstvo koje se može povezati na interenet.

Kada mu je mera ukinuta 2003. godine osnovao je konsalting firmu za sajber bezbednost „Mitnick Security Consulting“, čime je svoje veštine da upada u kompjuterske sisteme stavio na legalnu stranu. Bio je priznati stručnjak za sajber bezbednost i autor više knjiga na temu hakovanja i kompjuterske bezbednosti.

Prvi put se za njega čulo 1979. godine kada je „upao“ u sistem Didžital ekvipment korporacije (DEK) i to tako što je telefonom nazvao administratora i ubedio ga da je jedan od menadžera kojem sistem ne dozvoljava pristup. Administrator mu je odmah napravo nalog i dao mu pasvord koji je Mitnik podelio sa kolegama hakerima koji su ga izazivali da upadne u DEK. Optužen je za štetu od 160,000 dolara.

Kevin Mitnik je često citiran o hakovanju i bezbednosti. Jedna od njegovih najpoznatijih izjava glasi:

„Samo zato što nešto ne možete da vidite, ne znači da vas ne može ubiti.“

Ova izjava se obično tumači kao upozorenje na skrivene pretnje u svetu sajber bezbednosti gde najopasniji napadi dolaze iz neočekivanih uglova i izvora koji se na prvi pogled čine bezopasnim.

Preminuo je od raka pankreasa sa kojima se borio poslednjih 14 meseci.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.