Vežbamo nastup – i biće poseban

Izvor: Politika, 30.Apr.2012, 02:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbamo nastup – i biće poseban

Tremu nemam, ali nisam siguran da li će je biti u finalu u Bakuu, kaže popularni pevač, predstavnik Srbije na 57. Pesmi evrovizije u Azerbejdžanu

Još 23 dana su preostala do trenutka kada će naš predstavnik na 57. Pesmi evrovizije, Željko Joksimović, izaći na scenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kristalne dvorane u Bakuu i, kao prvi takmičar te večeri, otpevati pesmu „Nije ljubav stvar”. Pripreme uveliko teku, a pre nekoliko dana u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine snimljena je i simfonijska verzija Joksimovićeve pesme. U aranžmanu Fedora Vrtačnika izveli su je članovi Simfonijskog orkestra RTS-a, pod dirigentskom palicom Slavka Jovanovića. Solista na klaviru bila je Zarifa Ali Zade, višegodišnja saradnica PGP RTS-a i direktorka Kulturnog centra Republike Azerbejdžana u Beogradu.

Postali ste ekspert za Pesmu evrovizije. Kako se osećate sada kada vaša pesma četvrti put učestvuje na ovom takmičenju? Da li ste manje uzbuđeni ili u Baku odlazite sa istim osećanjima? Imate li, recimo, tremu?

Zaista je ovo posebna godina za mene, a naročito zbog činjenice da ću se četvrti put predstaviti na evrovizijskoj pozornici. Tremu nemam, ali nisam siguran da li će je biti u finalu u Bakuu. Očekujem mnogo od ovogodišnjeg učešća i unapred mu se radujem.

Pesmu „Lane moje” evrovizijski fanovi su proglasili za najbolju u istoriji ovog takmičenja. Da li vam to daje vetar u leđa pred 57. Evrosong ili vam predstavlja opterećenje?

Ne, na tu pesmu sam posebno ponosan i mislim da se ona i danas rado sluša svuda u Evropi. Obeležila je jedno vreme i od nje su etno-elementi u pesmama postali gotovo evrovizijska tradicija narednih godina. Nadam se da će jednako poverenje fanova imati i „Nije ljubav stvar”.

Tri minuta na sceni Kristalne arene nije mnogo vremena. Da li ste sa svojim timom već osmislili scenski nastup? Da li će biti svedeniji od onog u Istanbulu?

Biće svakako drugačiji i na tome moj tim i ja upravo radimo. Vežbamo nastup i biće poseban.

Odlazite u Azerbejdžan kao jedan od favorita. Izjavili ste da se nadate pobedi. Osim vaše pesme „Nije ljubav stvar” koju biste numeru izdvojili kao najozbiljniju za plasman u sam vrh?

Ne bih da se bavim nagađanjima, ali konkurencija je takva da se može izdvojiti nekoliko zaista dobrih pesama.

Inspiraciju za pesmu našli ste u supruzi i kćerki. Pretpostavljam da su one i vaši najvatreniji fanovi? Ukoliko se ne vratite ovenčani prvim mesto da li ćete više biti razočarani vi ili one?

Mislim da ćemo zajedno uživati i tome se unapred radujem. One me podržavaju kao i brojni fanovi, ali ipak postoji razlika između njih i ostalih.

Pošto ste već iskusan sudionik ovog evropskog muzičkog takmičenja, sigurno možete da nam kažete kako izgledaju dani pred takmičenje. Imate li vremena i da se malo osvrnete oko sebe i obiđete, u ovom slučaju, Baku?

Probe su svakodnevne i to nekoliko puta, morate da odgovarate i zahtevima novinara, družite se, tako da će vremena za razgledanje biti vrlo malo. Ipak, radujem se da vidim Baku i Azerbejdžan, jer sam čuo mnogo lepih stvari o toj zemlji i njenim ljudima. Pronaći će se bar jedan dan za šetnju.

Tamo ćete se sresti i sa starim poznanicima. Ninom Badrić, na primer… Ima li rivalstva i u privatnom kontaktu dok se pripremate za nastup? Ili je to rezervisano samo za scenu?

Naravno da tu nema rivalstva. Uostalom, mi ćemo se svakako, kao i do sada, družiti i sarađivati i posle Bakua.

Koja vam se pesma od predstavnika iz našeg najbližeg okruženja najviše svidela. Verujem da ste ih sve već odavno čuli.

Jesam i mislim da su sve dobre numere kvalitetnih izvođača koje doprinose dobrom opštem utisku našeg dela Evrope prema ovoj manifestaciji.

Šta mogu vaši poštovaoci da očekuju u periodu koji dolazi, posle Bakua?

Sasvim sigurno nove pesme. Ali, zapravo, sve zavisi od plasmana na Pesmi evrovizije u Bakuu.

S. Čikarić

objavljeno: 30.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.