Željko Joksimović
Željko Joksimović

Željko Joksimović rođen 20. aprila 1972. godine u Beogradu je srpski muzičar i kompozitor.
Odrastao je u Valjevu gde je i završio Valjevsku gimnaziju. Studirao je na fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i jedan je od posebnih muzičara koji svira 14 instrumenata.
Sa dvanaest godina je pobedio na muzičkom festivalu u Parizu gde je osvojio prvo mesto i titulu za prvu harmoniku Evrope.

Sredinom devedesetih godina imao je velike uspehe na festivalu Beogradsko proleće kao kompozitor. Na festivalu u Budvi 1998. godine osvojio je nagradu za interpretaciju sa pesmom Sirena. Na dva međunarodna festivala u Belorusiji osvaja Gran pri sa istom pesmom. Pravio je pesme i za pozorišne predstave među kojima su Mandagra, Ljubinko i Desanka, Rob ljubavi, Pešice gde je zabeležio veliki uspeh. Godine 1999. godine pop pevač je potpisao ugovor za siti rekords i izdao svoj prvi album Amajlija sa osam pesama.

Njegov najveći i prvi hit je pesma Telo vreteno koja je postala hit na svim top listama u zemlji tako i u zemljama bivše Jugoslavije. Album Amajlija je bio najprodavaniji album u 2000. godini. Drugi album pod nazivom Vreteno je doživeo uspeh takođe i stvorio velike hitove kao što su Petak na subotu, Gadura, Vreteno, Rintam. Velike nagrade i koncerti su usledili a Željkov kvalitet i istrajnost su ga zadržale u samom vrhu srpske pop muzike.

Prelomna godina u karijeri i uspehu Joksimovića bila je 2004. godina kada je sa kompozicijom Lane moje pobedio na izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za Eurosong. Tekst je napisala Leontina Vukomanović i pesma je postala vanvremenska. Na takmičenju osvaja visoko drugo mesto i svu pažnju. Specijalnu nagradu za najboljeg kompozitora festivala otvorila mu je put ka evropskoj muzičkoj sceni. Pesma Lane moje je dobila nagradu svih novinara za najlepšu pesmu i ostvarila je ogroman uspeh širom sveta. Posle uspeha na Evroviziji tok Željkove karijere se promenio, ostvaruje još veće rezultate narednih godina. Osnovao je svoju izdavačku kuću gde stvara i komponuje. Pesma i singl Leđa o leđa je postigla uspeh u svim zemljama gde Željko nastupa.

2005. godine Željko Joksimović je komponovao pesmu Jutro koju je izvodila Jelena Tomašević. Ova pesma pobeđuje na Beoviziji i dostiže slavu i popularnost u celom svetu. Duet pesma sa austrijskom pevačicom Tame Harison je postigla uspeh svuda u svetu. Četvrti album 2005. godine beleži uspeh i tiraž od preko pola miliona primeraka. U saradnji sa produkcijskom kućom Kobra postaje i kompozitor filmske muzike gde radi muziku za film Ivkova slava.

Veliki Evrovizijski uspeh postiže opet 2006. godine u Atini kada je njegova pesma Lejla za grupu Hari Mata Hari predstavnika Bosne osvojila treće mesto. Pobedničku pesmu festivala Sunčane skale 2004. godine Kao Mlijeko je pisao i za Romanu koja je otpevala pesmu i osvojila prvo mesto. U septembru 2007. godine na radijskom festivalu Balkana na kome su učestvovale 22 pop zvezde iz regiona Gran pri za najslušaniji hit godine osvojio je Joksimović za pesmu Devojka. 2012. godine je predstavljao Srbiju na pesmi Evrovizije u Azerbejdžanu i osvojio je treće mesto.

Pesma Nije ljubav stvar koja je izašla marta iste godine je doživela neverovatan uspeh. Željko je spot prilagodio i za gluvoneme jer je Nenad Mahmutović pobednik druge sezone šou programa Ja imam talenat pesmu preveo na znakovni jezik kako bi bila dostupna osobama oštećenog sluha. Njegovi najveći hitovi su Ljubavi, Žena za sva vremena, Ludak kao ja, Drska ženo plava, Ima nešto u tom što me nećeš, Zaboravljaš, Varnice, Supermen, Lutko moja.
Novi album 2015. godine i veliki povratak su ovog muzičara uvrstili u visoke pozicije najkvalitetnijih pevača a pesme koje su se izdvojile su Olovni vojnik, Ranjena zver, Dama, Isto je, Otvori mi oči.

Pesme su postavljene na jutub kanal dok su spotovi odrađeni u starinskom vintaž stilu, publika je oduševljeno prihvatila sve pesme. Oženjen je srećno sa poznatom voditeljkom Jovanom Joksimović danima se pričalo o njihovoj svadbi na holivudski način, imaju sina Kostu, dok Željko ima i ćerku iz prvog braka, Jovana je njegova najveća podrška a njegova izjava da je Jovani posvetio hiljade nota je proglašena za jednu od najlepših izjava.
Željko i Jovana Joksimović jedan su od najskladnijih parova na domaćoj estradi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Ceca razotkrila ogromnu tajnu Željka Joksimovića: Otkako se oženio....

Ceca razotkrila ogromnu tajnu Željka Joksimovića: Otkako se oženio....

Duet Cece Ražnatović i Željka Joksimovića čekali smo 20 godina

Izvor: Story, 23.Apr.2024, 14:18

Detaljnije >>

Stiže duet dve najveće regionalne zvezde: Ceca otkrila kako izgleda kada poseti Željka i Jovanu Joksimović!

Stiže duet dve najveće regionalne zvezde: Ceca otkrila kako izgleda kada poseti Željka i Jovanu Joksimović!

Dve najveće regionalne zvezde,  Željko Joksimović i Ceca Ražnatović snimili su duetsku pesmu "Više od sreće", a folk zvezda, pored saradnje na koju se čekalo 20 godina, otkriva i kako izgleda kada popularni bračni par poseti u njihovom domu.. Ekipa emisije "Prvi red" na televiziji K1, razgovarala je sa pop i folk zvezdom koji su otkrili detalje višedecenijske saradnje i dueta,  najpre su otkrili kako je došlo do saranje. - Mi čekamo 20 godina da se ovo desi....

Izvor: Svet plus, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Ovo su detalji DUETA CECE I ŽELJKA JOKSIMOVIĆA Posle 20 godina spremaju spektakl: Evo kako će se ZVATI PESMA

Folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović i pop zvezda Željko Joksimović snimaju duetsku pesmu, a na to su čekali 20 godina.

Izvor: Blic, 22.Apr.2024, 20:47

Detaljnije >>

JOVANA JOKSIMOVIĆ OBJAVILA PRIVATNU FOTKU SA ŽELJKOM Voditeljka u dekoltiranoj haljini, pevač ne skida osmeh sa lica

Pevač Željko Joksimović proslavio je 52. rođendan, a tom prilikom je okupio svoje najmilije kako bi proslavili.

Izvor: Blic, 21.Apr.2024

Detaljnije >>

"SREĆAN ROĐENDAN NAJBOLJEM TATI" Ćerki Željka Joksimovića puno srce - veliko veselje u domu čuvenog pevača (FOTO)

Naš čuveni kantautor Željko Joksimović danas proslavlja 52. rođendan.

Izvor: Blic, 20.Apr.2024, 22:05

Detaljnije >>

SLAVLJE U DOMU JOKSIMOVIĆA Jovana se javno obratila Željku, evo kako tepa mužu

Pevač Željko Joksimović danas proslavlja 52. rođendan, a njegova supruga, voditeljka Jovana Joksimović oglasila se ovim povodom na svom Instagramu.

Izvor: Blic, 20.Apr.2024

Detaljnije >>