Željko Joksimović
Željko Joksimović

Željko Joksimović rođen 20. aprila 1972. godine u Beogradu je srpski muzičar i kompozitor.
Odrastao je u Valjevu gde je i završio Valjevsku gimnaziju. Studirao je na fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i jedan je od posebnih muzičara koji svira 14 instrumenata.
Sa dvanaest godina je pobedio na muzičkom festivalu u Parizu gde je osvojio prvo mesto i titulu za prvu harmoniku Evrope.

Sredinom devedesetih godina imao je velike uspehe na festivalu Beogradsko proleće kao kompozitor. Na festivalu u Budvi 1998. godine osvojio je nagradu za interpretaciju sa pesmom Sirena. Na dva međunarodna festivala u Belorusiji osvaja Gran pri sa istom pesmom. Pravio je pesme i za pozorišne predstave među kojima su Mandagra, Ljubinko i Desanka, Rob ljubavi, Pešice gde je zabeležio veliki uspeh. Godine 1999. godine pop pevač je potpisao ugovor za siti rekords i izdao svoj prvi album Amajlija sa osam pesama.

Njegov najveći i prvi hit je pesma Telo vreteno koja je postala hit na svim top listama u zemlji tako i u zemljama bivše Jugoslavije. Album Amajlija je bio najprodavaniji album u 2000. godini. Drugi album pod nazivom Vreteno je doživeo uspeh takođe i stvorio velike hitove kao što su Petak na subotu, Gadura, Vreteno, Rintam. Velike nagrade i koncerti su usledili a Željkov kvalitet i istrajnost su ga zadržale u samom vrhu srpske pop muzike.

Prelomna godina u karijeri i uspehu Joksimovića bila je 2004. godina kada je sa kompozicijom Lane moje pobedio na izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za Eurosong. Tekst je napisala Leontina Vukomanović i pesma je postala vanvremenska. Na takmičenju osvaja visoko drugo mesto i svu pažnju. Specijalnu nagradu za najboljeg kompozitora festivala otvorila mu je put ka evropskoj muzičkoj sceni. Pesma Lane moje je dobila nagradu svih novinara za najlepšu pesmu i ostvarila je ogroman uspeh širom sveta. Posle uspeha na Evroviziji tok Željkove karijere se promenio, ostvaruje još veće rezultate narednih godina. Osnovao je svoju izdavačku kuću gde stvara i komponuje. Pesma i singl Leđa o leđa je postigla uspeh u svim zemljama gde Željko nastupa.

2005. godine Željko Joksimović je komponovao pesmu Jutro koju je izvodila Jelena Tomašević. Ova pesma pobeđuje na Beoviziji i dostiže slavu i popularnost u celom svetu. Duet pesma sa austrijskom pevačicom Tame Harison je postigla uspeh svuda u svetu. Četvrti album 2005. godine beleži uspeh i tiraž od preko pola miliona primeraka. U saradnji sa produkcijskom kućom Kobra postaje i kompozitor filmske muzike gde radi muziku za film Ivkova slava.

Veliki Evrovizijski uspeh postiže opet 2006. godine u Atini kada je njegova pesma Lejla za grupu Hari Mata Hari predstavnika Bosne osvojila treće mesto. Pobedničku pesmu festivala Sunčane skale 2004. godine Kao Mlijeko je pisao i za Romanu koja je otpevala pesmu i osvojila prvo mesto. U septembru 2007. godine na radijskom festivalu Balkana na kome su učestvovale 22 pop zvezde iz regiona Gran pri za najslušaniji hit godine osvojio je Joksimović za pesmu Devojka. 2012. godine je predstavljao Srbiju na pesmi Evrovizije u Azerbejdžanu i osvojio je treće mesto.

Pesma Nije ljubav stvar koja je izašla marta iste godine je doživela neverovatan uspeh. Željko je spot prilagodio i za gluvoneme jer je Nenad Mahmutović pobednik druge sezone šou programa Ja imam talenat pesmu preveo na znakovni jezik kako bi bila dostupna osobama oštećenog sluha. Njegovi najveći hitovi su Ljubavi, Žena za sva vremena, Ludak kao ja, Drska ženo plava, Ima nešto u tom što me nećeš, Zaboravljaš, Varnice, Supermen, Lutko moja.
Novi album 2015. godine i veliki povratak su ovog muzičara uvrstili u visoke pozicije najkvalitetnijih pevača a pesme koje su se izdvojile su Olovni vojnik, Ranjena zver, Dama, Isto je, Otvori mi oči.

Pesme su postavljene na jutub kanal dok su spotovi odrađeni u starinskom vintaž stilu, publika je oduševljeno prihvatila sve pesme. Oženjen je srećno sa poznatom voditeljkom Jovanom Joksimović danima se pričalo o njihovoj svadbi na holivudski način, imaju sina Kostu, dok Željko ima i ćerku iz prvog braka, Jovana je njegova najveća podrška a njegova izjava da je Jovani posvetio hiljade nota je proglašena za jednu od najlepših izjava.
Željko i Jovana Joksimović jedan su od najskladnijih parova na domaćoj estradi.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 14.Sep.2020, 18:16

NEKADA JOJ NIJE BIO SIMPATIČAN, A DANAS SREĆA NIKAD VEĆA Slavlje u porodici Joksimović, Jovana podelila srećne vesti

Jovana Joksimović i Željko Joksimović danas slave jednu od tri godišnjice braka.

Detaljnije >>


Izvor: Story, 07.Sep.2020, 16:11

Jovana Joksimović u odvažnoj boji koju i vojvotkinja Kejt obožava

Jovana Joksimović u odvažnoj boji koju i vojvotkinja Kejt obožava

Jovana Joksimović ima stil kom ni najstroži kritičari ne mogu da nađu manu. Poznato TV lice već godinama neguje sofisticiran, elegantan stil kojim pleni pažnju gde god da se...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 30.Avg.2020, 12:56

Ćerka Željka Joksimovića proslavila 25. rođendan: Duboki dekolte, nazdravila, a jedan POKLON SVIMA ZAPAO ZA OKO - pitaju se od koga je

Naslednica pevača Željka Joksimovića, MinaJoksimović, napunila je 25 godina, te je rođendan proslavila u izlasku sa svojim društvom.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 11.Avg.2020, 08:09

ĆERKA ŽELJKA JOKSIMOVIĆA U ŠTALI SA SVINJAMA I KRAVAMA Mina je otišla na selo, tamo uživa punim plućima i slike su joj PRELEPE

Lepa ćerka pevača Željka Joksimovića, Mina, podelila je sa svojim pratiocima na Instagramu fotografije iz Donje Bukovice kraj Valjeva, koje su oduševile sve.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 09.Avg.2020, 21:44

"LEKARI SU DAVALI 20 POSTO ŠANSI DA ĆU OSTATI ŽIV" Bane Obradović odlučio da ispriča kroz šta je sve prošao zbog korone, 23 dana je bio u bolnici

Estradni menadžer Bane Obradović, koji je postao poznat po saradnji sa Željkom Joksimovićem, Anom Bekutom, Lepom...

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 05.Avg.2020, 17:04

Željko Joksimović u problemima do guše: Zbog televizije morao da uđe u kredite

Željko Joksimović u problemima do guše: Zbog televizije morao da uđe u kredite

Željko Joksimović nedavno je otvorio dušu i priznao da je ušao u kredite tokom pandemije korona virusa, najviše zbog filma i televizije. „Televizija mi je bliža od filma. Ne bih rekao da je TV igračka. Morao sam da podignem dva ozbiljnija kredita, što je nezgodno u ovo doba,” počeo je. “Verujem u nešto u šta sam krenuo s Manjom Grčić. Dugi niz meseci sam je nagovarao da pređe i radi kod mene. Imamo već dobre reakcije. Za TV je potrebno vreme.”, rekao je Joksimović a onda...

Detaljnije >>

Izvor: Svet, 05.Avg.2020

ŽELJKO I JOVANA U PROBLEMIMA DO GUŠE! Niko nije imao pojma kroz kakav PAKAO PROLAZE!

ŽELJKO I JOVANA U PROBLEMIMA DO GUŠE! Niko nije imao pojma kroz kakav PAKAO PROLAZE!

Željko Joksimović nedavno je otvorio dušu i priznao da je ušao u kretite tokom pandemije korona virusa, najviše zbog filma i televizije. ŽELJKO: „JOVANA SE POTRESA VIŠE OD MENE” „Televizija mi je bliža od filma. Ne bih rekao da je TV igračka. Morao sam da podignem dva ozbiljnija kredita, što je nezgodno u ovo doba. Verujem u nešto u šta sam krenuo s Manjom Grčić. Dugi niz meseci sam je nagovarao da pređe i radi kod mene. Imamo već dobre reakcije. Za TV je potrebno vreme.”,...

Detaljnije >>