Evrovizija 2015
Evrovizija 2015

Nakon 40 učesnika a prvi put i Australije, spektakularnog otvaranja, prvog i drugog polufinala, u finalu se predstavilo 27 zemalja. Zemlje učesnice dale su sve od sebe da ponesu titulu pobednika Pesme Evrovizije za 2015. godinu i svojoj zemlji donesu radost, ponos i pravo na organizovanje sledećeg Evrosonga.

Beč se maksimalno potrudio da slogan Gradimo mostove zaživi a na kraju večeri publika i stručni žiri izabrali su pobednika Mansa Zermerleva iz Švedske sa pesmom Heroes i osvojenih 365 glasova.
Na drugom mestu sa 303 poena našla se Rusija koju je predstavljala Polina Gagarina pesmom A milion voises dok je treća Italija za koju je pesmu Grande amore pevao trio Il Volo i dobio 292 glasova. U top 10 su se plasirale Belgija, Australija, Letonija, Estonija, Norveška, Izrael i Srbija. Predstavnica Srbije Bojana Stamenov sa pesmom Bjuti never lies u finalu je imala veoma zapažen i magičan nastup. Ona je još u prvom nastupu i polufinalu postala miljenica novinara i gledalaca u dvorani, a ni reakcija nije izostajala, gromoglasni aplauzi publike u toku i nakon nastupa srpske predstavnice koja je zajedno pevala sa njom stihove pesme govori da je Srbija imala odličnog predstavnika na Evroviziji.

Evropa i Australija odlučile su da sledeća destinacija organizovanja Evrosonga bude Švedska koja je imala svog pobednika.
Švedska pesma Heroes je pretekla Rusiju koja je vodila u jednom trenutku. Srbija je osvojila 10. mesto. Ovogodišnje izdanje Evrosonga je održano u prestonici Austrije koje je ostalo zapamćeno po odličnoj scenografiji, grandioznim nastupima, koncertu Bečke filharmonije i hora Bečkih dečaka, zlatnim patikama predstavnika Izraela, i poruka velika koja je krasila celu svečanost Izgradimo mostove. Iako je predstavnica Srbije mnogima bila favorit čak i novinarima zemlje koje su se takmičile nisu bile preterano naklonjene Bojani. Prenos ovog takmičenja na Rts će ostati upamćen po duhovitim komentarima spikerke kojoj je ovo takmičenje bilo malo više dosadno. U finale za pesmu Evrovizije prošli su: Srbija, Jermenija, Rusija, Rumunija, Mađarska, Grčka, Estonija, Gruzija, Albanija, Belgija, Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Španija, Poljska, Švedska, Norveška, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Azerbejdžan, Letonija, Litvanija, i Izrael. Procenjuje se da su troškovi bili manji od predviđenog budžeta grada Beča za pesmu Evrovizije. Odbornik grada Kristijan Oksonić je izjavio da su sredstva namenjena za Štathale u iznosu od 8,89 miliona evra smanjena za najmanje 800.000 pa se uz 1 milion za različite gradske službe i oglašavanje, i 1,85 milion evra za turističku zajednicu Beča ukupni troškovi kreću oko 10,95 miliona.

Beč je u potpunosti opravdao oznaku zelenog događaja za Evroviziju, koristio je obnovljive izvore energije, i zadao težak udarac pred buduće organizatore Evrosonga. Javni gradski prevoz je funkcionisao savršeno, a u noći finala svi prevozi su išli tokom cele noći do jutra. Tokom ceremonije otvaranja za prevoz delegacija do crvenog tepiha korišćeni su inovativni električni autobusi. Euroklub je posetilo 7200 posetilaca, a evrovizijske noći u prvoj nedelji oko 3500 akreditovanih i fanova Evrovizije.

Evrovizijsko selo na Rathausplacu posetilo je preko 120.000 ljudi, a na veče finala tamo se okupilo njih 25.000, javni prenos je rađen na 49 lokacija širom cele Austrije. Video snimci su pogledani preko 4,9 miliona puta što uživo što kasnije na zahtev, samo prenosu uživo tokom finala bilo je pristupljeno 680.000 puta. Ovogodišnja Pesma Evrovizije reemitovana je u 45 zemalja. Po prvi put je rađen prenos na međunarodnom znakovnom jeziku, a pored Austrije takav prenos su imale i javne tv stanice Nemačke, Slovenije, Danske, Norveške, Letonije i Švedske. Veliki uspeh je imala i akcija pravljenja virtuelnih mostova pa je na server ORF otpremljeno preko 15.000 fotografija.

Na ovom finalu Srbija je dobila odlične pohvale, Bojana Stamenov i njen moćni glas digla je halu na noge, publika je oduševljeno ispratila nastup srpske predstavnice, a Srbija je dobila još jedno mesto i zvezdu na Evroviziji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Zvezde Granda više ne postoje: Poznati menadžer otkrio detalje vezane za pomenutu emisiju

Menadžer Saša Mirković o Zvezdama Granda izneo mišljenje Saša Mirković, čovek koji je proglašen za najboljeg menadžera u Evropi i jedini koji je Eurosong doveo u Srbiju, progovorio je ko bi to bio najidealniji predstavnik Srbije na pomenutom takmičenju. Menadžer Saša Mirković u intervjuu za Scandal! pričao je o uspesima Marije Šerifović, a usput se dotakao i Zvezda Granda. HYPE PRODUCTION – Ja imam jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mesto na Evroviziji,...

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Mar.2024, 05:17

Detaljnije >>

TEYA DORA U PATIKAMA, FARMERKAMA I OBIČNOJ MAJICI Predstavnica Srbije na "Evroviziji" u skroz opuštenom izdanju

Pevačica Nikolija Jovanović organizovala je promociju četvrtog albuma "Lavina", na kojoj je okupila brojne kolege.

Izvor: Blic, 18.Mar.2024, 23:45

Detaljnije >>

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i Frajle objavili spot za zajedničku pesmu „Neka, neka”

Sa velikim uzbuđenjem predstavljamo vam novi spot za pesmu "Neka Neka", koji je rezultat saradnje između dve izuzetne muzičke grupe - Frajle i Barcelona...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

(VIDEO) Teya Dora uhvaćena na planini Rtanj sa nepoznatim dečkom: Jedan detalj je posebno zanimljiv i ima veze sa njenom pesmom "Ramonda"

Ovogodišnju predstavnicu Srbije na Evroviziji, mladu muzičku zvezdu Teya Doru, paparaco "Blica" usnimio je na planini Rtanj.

Izvor: Blic, 17.Mar.2024, 13:11

Detaljnije >>

"Slao sam joj poruke i ODGOVOR NISAM DOBIO, nikome iz tima nije jasno šta se desilo": Teya Dorin bivši saradnik razočaran: "Ja sam radio i stvarao za nju"

Alen Sesartić, plesač i koreograf iz Splita, koji je bio u timu Teya Dore na "Pesmi Za Evroviziju",...

Izvor: Blic, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

Dušan Kurtić pripremio veliko iznenađenje za Cecu: Zbog Ražnatovićke lično otišao u Maribor

N. L. On će se provoditi na koncertu, nakon čega će joj lično udeliti poklon koji joj je pripremio Foto: Telegraf.rs Muzičar Dušan Kurtić stekao je ogromnu popularnost nakon učešća na „Pesmi za Evroviziju“, ali i velike simpatije folk dive Svetlane Cece Ražnatović kojoj je pripremio posebno iznenađenje večeras, 16. marta. Naime, Kurtić je doputovao u Maribor, kako bi prisustvovao Cecinom koncertu koji je izazvao veliku pažnju...

Izvor: Piplmetar.rs, 17.Mar.2024

Detaljnije >>

Grk otpjevao "Ramondu" i sve oduševio (VIDEO)

​Teya Dora će ove godine sa "Ramondom" predstavljati Srbiju na Evroviziji u Malemu, a čini se da se pjesma...

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 17:57

Detaljnije >>