Izvor: Piplmetar.rs, 09.Maj.2024, 08:30

Kako izgleda kada upadnete u crnu rupu

Da bismo bolje razumeli fenomen crnih rupa, moramo da ih razgraničimo na dve vrste, za koje naučnici smatraju da trenutno postoje. U pitanju su „crne rupe zvezdanih masa” i „ supermasivne crne rupe”. Upravo je pomenuti video u 360 stepeni svemirske agencije NASA, u odličnoj animaciji prikazao šta se događa ako upadnemo u supermasivnu crnu rupu.
Impresivna vizuelizacija je rezultat rada NASA superkompjutera, koji je generisao oko 10 terabjata podataka, a projekat je trajao oko pet dana na samo 0,3 posto od 129 hiljada procesora ugrađenih u taj superkompjuter. Da bismo razumeli ovaj podatak, potrebno je da znamo da bi na  tipičnom laptopu isti projekat  trajao više od jedne decnije.
Video inače pokazuje let ka supermasivnoj...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.