Pokrenuta peticija za ukidanje stručnog žirija na Evroviziji

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 19:54

Pokrenuta peticija za ukidanje stručnog žirija na Evroviziji

Prošle nedelje održana je ovogodišnja "Evrovizija" u Velikoj Britaniji, a pobedu je u velikom finalu odnela Lorin iz Švedske, s pesmom "Tattoo".

Ovo je drugi put da Lorin trijumfuje na Evroviziji, nakon što je 2012. osvojila prvo mesto s pesmom "Euphoria".

"Evrovizija" se završila pre dva dana, ali se strasti još uvek nisu stišale, a najveća polemika vodi se oko glasanja. Fanovi širom sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatraju da je Šveđanki za pobedu isključivo pomogao stručni žiri, od kog je dobila 340 poena, te su je tako doveli do trona. Tačnije, žiri iz čak 15 zemalja dao je najveći broj poena Lorin, dok je, kad je publika u pitanju, bila potpuno drugačija situacija. Naime, 12 poena nije dobila od publike ni iz jedne zemlje.

Moguća naklonost prema švedskoj predstavnici, kao nekadašnjoj pobednici, pokrenula je i peticiju da se ukine stručni žiri na predstojećim "Evrovizijama" tokom glasanja, koju je dosad potpisalo preko 10.000 ljudi.

Posle Lorin, najviše poena žiri je dao Izraelki Noi Kirel, koja je nastupala sa pesmom "Unicorn", tačnije 177. Finac Karija, čiju su pobedu mnogi priželjkivali, od žirija je dobio "samo" 150 poena. Publika mu je dala čak 376 poena, dok je Lorin dobila mnogo manje, 243 poena od publike, čime je bio apsolutni favorit publike.

S obzirom na to da je javnost, naročito prošle godine, dovela u pitanje najbolju pesmu, kada je pobedila Ukrajina, sada se navodi u peticiji razlog želje za ukidanje žirija. Istaknuto je da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodelio Švedskoj na ovogodišnjoj "Evroviziji", a nisu u skladu, kako pišu, sa širim javnim mišljenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pokrenuta peticija za ukidanje žirija na Evroviziji

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2023

Prošle nedjelje održana je ovogodišnja "Evrovizija" u Velikoj Britaniji, a pobjedu je u velikom finalu odnijela Lorin iz Švedske, s pjesmom "Tattoo".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.