Na Evrosongu pevaju 43 zemlje

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Evrosongu pevaju 43 zemlje

ŽENEVA - Na ovogodišnjem takmičenju za 57. pesmu Evrovizije, koje će se u maju održati u prestonici Azerbejdžana Bakuu, takmičiće se predstavnici 43 zemlje, kao i u Beogradu 2008. godine, kada je oboren rekord, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Učešće su potvrdili Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Francuska, Makedonija, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Iako je bilo neizvesno njihovo učešće, ponovo će se takmičiti Italija, Mađarska i Austrija, a posle tri godine pauze na evrovizijsku scenu se vraća Crna Gora.

Bilo je neizvesno učešće Jermenije, zbog višedecenijskog ratnog sukoba sa Azerbejdžanom oko autonomne oblasti Nagorno Karabah, koja pripada Azerima, ali je pod vlašću i upravom jermenske manjine. Zato je jermenska delegacije tražila dodatne garancije za bezbednost od organizatora takmičenja i EBU.

Poljski nacionalni emiter TVP odlučio je da ove godine ne učestvuje na Evrosongu, jer ih očekuje mnogo izazova, poput Evropskog prvenstva u fudbalu. Zbog finansijskih problema su od takmičenja odustali Češka, Monako, Andora, Luksemburg i Maroko.

Andora je nedavno najavila totalno povlačenje iz EBU, zbog velikih novčanih dugovanja.

Lihtenštajn ne može da učestvuje na Eurosongu pošto nije dobio aktivno članstvo u EBU. Javni servis Lihtenštajna osnovan je 2008. godine.

U sredu će žrebom 37 zemalja biti raspoređeno u dva polufinala, a 20 će se plasirati u finale i pridružiti Azerbejdžanu kao domaćinu i članicama velike petorke - Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Prvo polufinale biće održano 22. maja, a drugo dva dana kasnije. Finale na kome će se takmičiti predstavnici iz 26 zemalja održaće se 26. maja.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.