Antisemista i homofob, a predstavlja Nemce na Evrovoiziji?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2015, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antisemista i homofob, a predstavlja Nemce na Evrovoiziji?

Najavom da će Nemačku na takmičenju za pesmu Evrovizije, koje će iduće godine biti održana u Švedskoj predstavljati Ksavje Naidu nemački javni servis ARD izazvao je bujicu negodovanja na društvenim mrežama i u medijima.

Popularni R&B umetnik indijskog i afričkog porekla, čiji su pojedini stihovi tumačeni kao antisemitski i homofobični, izabran je odlukom žirija nemačke televizije da bude lice Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Evrosongu 2016.

"Da li je Ksavje Naidu prava osoba za Evroviziju?", pita se danas visokotiražni nemački list Bild, pozivajući poznate ličnosti i političare da se izjazne povodom njegovog izbora.

Naidu je 2012. kritikovan u medijima i javnosti zbog pesme "Wo sind" (Gde su) zbog toga što u njoj izjednačava homoseksualce i pedofile.

Na prošlogodišnjoj godišnjici ujedinjenja Nemačke, pevač je izazvao kontroverzu pojavivši se na skupu grupe Rajhsburger čiji članovi promovišu uspostavljanje Nemačkog Rajha u okviru granica iz 1937. koje obuhvataju velike delove današnje Poljske i bivših sovjetskih republika.

U pesmi koja je objavljena 2008. u vreme finansijske krize, Naidu spominje nemačko-jevrejsku bankarsku porodicu Rotšild, nazivajući je "Baron Deadsćild" i "schmock", što je pogrdni izraz na jidišu.

- I momak i odluka su neverovatni - izjavio je za Bild Johanes Kars iz Socijaldemokratske partije.

- Za mene je ova nominacija problematična - kazala je Aneta Kahane, predstavnica fondacije Amadeu Antonio koja se zalaže za ljudska prava.

- Lično ga poznajem. To je fin momak. Ali, to nije dovoljno. Mora da se javno izjasni o neskladu između onog što jeste i onog što piše - objasnila je ona.

Nisu, međutim, svi protiv Naiduovog izbora. Nemačka pevačica Nikol, koja je 1982. godine bila prva koja donela svojoj zemlji pobedu na Evroviziji, smatra, pak, da je izbor Ksavjea Naidua sasvim u redu:

- Sigurna sam da će Ksavje biti dostojan predstavnik na Evroviziji. Jako volim njegovu muziku i mislim da je sjajno što jedan etablirani umetnik ima hrabrost da se takmiči na međunarodnoj sceni.

Naidu (44) je jedan od najpopularnijih nemačkih muzičara čiji se albumi prodaju u milionskim tiražima.

Nemačka je na pesmi Evrovizije dosad pobedila dva puta, 1982. i 2010. godine. Ove godine je završila takmičenje sa nula poena.

Naredno takmičenje za pesmu Evrovizije održaće se 10, 12. i 14. maja u Erikson Gloub Areni u Stokholmu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.