Norveška pobednik Evrovizije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška pobednik Evrovizije

MOSKVA - Pobednik najvećeg i najglamuroznijeg muzičkog festivala u Evropi, "Pesmu Evrovizije" održanog u Moskvi je predstavnik Norveške Aleksandar Ribak.

Harizmatični violinista i pevač sa kompozicijom "Bajka" ubedljivo je osvojio publiku i stručne žirije zemalja učesnica, pa sa 387 glasova odvodi narednu Evroviziju u Oslo.

Finalno takmičenje u "Olimpijskom stadionu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pred 20.000 posetilaca, spektakularnim šou programom u revijalnom programu otvorio je pobednik prošlogodišnje Pesme Evrovizije u Beogradu Dima Bilan, koji je Rusiji omogućio ulogu domaćina velikog spektakla prvi put od kako se održava Evrovizija.

Melanholija i radost u jednom

Nakon što je u moskovskoj Olimpijskoj areni proglašen za pobednika, Ribak je rekao na konferenciji za novinare da je od samog početka bio glavni favorit za pobedu. "Meni to isprva nije bilo toliko važno jer nam je namera bila da Norvešku vratimo na "mapu Evrovizije"", rekao je Ribak.

Dvadesettrogodišnji Ribak ne krije da mu je belorusko porijeklo pomoglo da Norveškoj donese pobjedu.

"Jeste, ali ne politički. Na ovim prostorima dominiraju melanholične i nostalgične emocije, dok se mi u Norveškoj osećamo kao najsrećniji ljudi na svetu. Mešavina svega toga se po svemu sudeći pokazala uspešnom.", rekao je ovogodišnji pobjednik Evrosonga.

Bilanov životni put , bajkovitu priču o dečaku koji je napustio kuću i nakon obilaska tri kontinenta vraća se kući ispričali su akrobate, žongleri i mali belokrilati anđeo koji je čuvao slavnog ruskog pevača dok je sletao na scenu da bi otpevao svoju pobedničku pesmu "Belive". Voditelji finalnog takmičenja ruska pevačica Alsu koja je 2000. godine osvojila drugo mesto što je bio najbolji plasman Rusije do tada, i televizijski voditelj i glumac Ivan Urgant.

Pre nastupa finalista zahvalili su Beogradu na izvanredno organizovanoj Evroviziji i našim sjajnim voditeljima.

U finalnom nadmetanju za najbolju pesmu Evrope na velelepnoj sceni od preko 1.000 kvadratnih metara izvedeno je 25 kompozicija, deset izabranih prve polufinalne večeri: Turske, Švedske, Izraela, Portugalije, Malte, Finske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Jermenije i Islanda.

Deset finalista izabranih druge polufinalne večeri kada je naš predstavnik Marko Kon pesmom "Cipela" ispao iz konkurencije - predstavnici Azerbejdžana, Hrvatske, Ukrajine, Litvanije, Albanije, Moldavije, Danske, Estonije, Norveške i Grčke i pet zemalja čiji su predstavnici direktno ušli u finale Evrovizije - Velika Britanija, Španija, Francuska, Nemačka i Rusija, kao prošlogodišnji pobednik.

Prvi put ove godine uveden je nov sistem glasanja na Evrosongu i po prvi put znak za početak glasanja dali su kosmonauti iz Međunarodne svemirske stanice.

Posle njihovog uključenja u program Evrovizije i odbrojavanja, o pobedniku su ravnopravno glasali sa po 50 procenata publika SMS glasovima i petočlani stručni žiri svake zemlje učesnice.

Novinarsku nagradu za nabolju kompoziciju dobili su predstavnici Bosne i Hercegovine grupa "Regina" za pesmu "Bistra voda" a za interpretaciju poznata pevačica Patrisija Kejs, francuski ambasador kulture.

Srbija je u večerašnjem izboru maksimalnih 12 bodova dodelila kompoziciji iz Bosne i Hercegovine.

Norveška pesma je odnela ubedljivu pobedu sa 387 bodova, osvojenih glasovima iz 42 zemlje. Drugo mesto zauzela je Johana, predstavnica Islanda, sa pesmom "Je li to istina", koja je dobila 218 bodova, a treće pesma "Uvek" iz Azerbejdžana, u izvođenju dueta Ajsel i Araš sa 207 bodova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.