ZAPAD ZAVIJEN U CRNO: Drugi najveći grad EU, nekadašnji raj za gastarbajtere sada na RUBU EGZISTENCIJE - stigle i prve restrikcije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2022, 20:03

ZAPAD ZAVIJEN U CRNO: Drugi najveći grad EU, nekadašnji raj za gastarbajtere sada na RUBU EGZISTENCIJE - stigle i prve restrikcije

Drugi po veličini grad u Nemačkoj priprema se da ograniči potrošnju tople vode, dok stručnjaci upozoravaju na razmere i posledice krize.

Vlasti u Hamburgu, drugom po veličini gradu u Nemačkoj posle Berlina i najvećem gradu u Evropskoj uniji pored Brisela, upozorile su da bi mogle biti prinuđene da racionalizuju potrošnju tople vode jer energetska kriza povezana sa ruskim izvorima energije izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << haos.

Jens Kerstan, gradski senator za životnu sredinu, rekao je nemačkom listu "Velt am Sontag" u subotu da bi Hamburg mogao da ograniči dostupnost tople vode u određeno doba dana "u slučaju akutne nestašice gasa", preneo je "Business Insider".

Kerstan je upozorio da bi, pored potencijalne racionalizacije tople vode, Hamburg mogao da razmotri i smanjenje maksimalne sobne temperature u mreži daljinskog grejanja.

On kaže i da bi, ukoliko dođe do nestašice gasa, tehnički razlozi značili da u Hamburgu ne bi bilo moguće napraviti razliku između komercijalnih i privatnih kupaca.

- Mi smo u mnogo goroj krizi nego što većina ljudi misli - rekao je Kerstan u drugom intervjuu za "Hamburger Abendblat" u nedelju.

On je pozvao građane da se kraće tuširaju, izbegavaju kupanje i postavljaju moderne termostate i tuševe koji štede vodu.

- Što sada više uštedimo, to će biti bolje stanje zimi jer će skladišta biti puna - rekao je on za "Hamburger Abendblat", misleći na pad potražnje za prirodnim gasom.

Zapadne zemlje počele su da okreću leđa ruskim izvorima energije nakon što je ta zemlja napala Ukrajinu krajem februara.

Sankcije su uvedene ruskom energetskom sektoru u pokušaju da se naškodi finansiranju ruske vojske i invaziji, dok je Moskva uzvratila prekidom isporuke gasa nekim evropskim zemljama koje su odbijale da plate u rubljama i prekidom snabdevanja drugima, poput Nemačke.

Nemačko ministarstvo ekonomije i zaštite klime saopštilo je da je Nemačka ranije uvozila oko 55 odsto gasa iz Nemačke, ali da je taj uvoz do sredine aprila pao na 35 odsto.

Berlin kaže da bi ruski uvoz mogao da čini samo 10 odsto nemačke potrošnje prirodnog gasa do leta 2024. Kao i druge zemlje, Nemačka očajnički traži način da pokrije jaz u snabdevanju gasom.

Šef nemačkog sindikata rekao je za "Bild am Sontag" da bi „uska grla“ gasa mogla da izazovu kolaps „čitavih industrija“ uključujući aluminijum, staklo i hemikalije.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.