Vrata otvorene ekonomije su zatvorena

Izvor: B92, 11.Okt.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vrata otvorene ekonomije su zatvorena"

London -- Vlada Velike Britanije je pod kritikom poslovnih organizacija zbog izjava koje ukazuju da toj zemlji predstoji težak rastanak sa EU.

Vlada je i pod pritiskom poslanika koji traže da glasaju o predloženim uslovima izlaska.

Ponovni akcenat britanske vlade na kontrolu imigracije pokazuje "da su vrata otvorene ekonomije zatvorena, u izvesnoj meri", rekla je predstavnica Konfederacije britanske industrije(CBI) Kerolajn Ferbern.

Britanska premijerka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tereza Mej rekla je prošle nedelje da će Velika Britanija nastojati da zadrži bliske veze sa Evropskom unijom, uz nastavak slobodne trgovine.

Ona je međutim rekla da Velika Britanija neće ustupiti kontrolu imigracije, što je u suprotnosti s principima EU o slobodi kretanja radne snage medju državama članicama.

Evropski lideri su naveli da to znači da Velika Britanija ne može da očuva članstvo na jedinstvenom tržištu EU, što je izazvalo zabrinutost mnogih britanskih preduzeća.

U drugom saopštenju koje je koje je takođe izazvalo zabrinutost, britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud rekla je da bi kompanije mogle da budu primorane da obelodane procenat radne snage koji potiče iz drugih zemalja.

Iz Dauning strita je saopšteno da je to samo predlog i da možda neće postati propis. Dodaje se da je to "oblast koja se razmatra u okviru šireg procesa konsultacija" o britanskoj politici imigracije.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da će se do kraja marta pozvati na Član 50 Lisabonskog sporazuma EU, čime će pokrenuti postupak napuštanja Evropske unije.

Opozicioni poslanici i pojedini članovi Konzervativne partije Tereze Mej smatraju da parlament treba da učestvuje u odluci o pregovaračkim uslovima Velike Britanije sa EU, pre no što pregovori počnu.

Oni su zabrinuti da se vlada opredelila za "težak Bregzit", što znači napuštanje jedinstvenog tržišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.